Stigli udžbenici za osnovce u inkluziji

Stigli udžbenici za osnovce u inkluziji

Zahvaljujući četvorogodišnjem trudu čak 360 stručnjaka, šest godina posle uvođenja inkluzije u naše školstvo konačno se pojavio osnovnoškolski komplet od 54 udžbenika za učenike koji gradivo u osnovnim školama, na osnovu člana 77 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, savladavaju po individualnom obrazovnom planu. Udžbenike je odobrilo Ministarstvo prosvete, te će se naći i u Katalogu za narednu školsku godinu.

Rezultat ovog obimnog projekta Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola Republike Srbije, Centra za specijalnu funkcionalnu pedagogiju iz Beograda i Izdavačkog preduzeća „Alka skript“ iz Beograda, predstavljen je u SOŠO „Milan Petrović“ u Novom Sadu, a sledi mu promocija i u ostalim gradovima Srbije.

- Ovo su udžbenici za svu decu koja savladavaju plan i program po individualnom obrazovnom planu, bez obzira na to da li je to u redovnim ili školama za učenike s posebnim potrebama - rekla je direktorka SOŠO „Milan Petrović“ mr Slavica Marković. - Ovi udžbenici su sistemsko rešenje i odgovoriće potrebama sve dece u inkluziji, ali i svakog deteta pojedinačno. Sadašnji zakon postavio je novu filozofiju obrazovanja i mi smo se sa svim svojim ljudskim, tehnološkim i didaktičkim resursima uključili i pružamo podršku gde god je to potrebno, ali bez udžbenika to nije dovoljno.

Priručnici za nastavnike Udžbenike prate i priručnici za nastavnike. Pored defektološkog dela, u kojem su opisane moguće teškoće kod učenika i primeren rad u nastavi s njima, u priručnicima su lekcije iz udžbenika obrađene i metodički, a sadrže i radni deo sa nastavnim listićima sa zadacima za ponavljanje ili domaći rad. Ovi zadaci nalaze se i na CD-u, tako da nastavnik može i da ih menja i umnožava, prema potrebi. Na kraju priručnika dat je i predlog zadataka za završni ispit na kraju osnovnog školovanja za učenike koji su ga završili sledeći individualni obrazovni plan.

Po rečima predsednice Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola Republike Srbije Rade Rakočević, ovi udžbenici će deci koja se školuju po individualnom obrazovnom planu omogućiti da iz škole izlaze zadovoljni i da imaju iste uslove učenja kao što imaju njihovi vršnjaci, a nastavnicima znatno olakšati primenu inkluzivnog pristupa obrazovanju i zato bi trebalo da ga ima i svaka školska biblioteka.

- Svaku knjigu je osmislio autorski tim učitelja i nastavnika, a često se kao član tima pojavljuje oligofrenolog ili logoped. Autorski timovi su za vreme rada usko sarađivali s recenzentima, stručnjakom za određeno područje, nastavnikom iz tipične škole i defektologom. Gotovo svi ilustratori koji su likovno opremili knjige imaju bogato iskustvo u radu s decom sa teškoćama u razvoju.

Uz napomenu da su ove knjige namenjene svim osnovcima koji i pored optimalnog ličnog zalaganja i zalaganja nastavnika i roditelja ne mogu da ostvare ni najniže standarde iz redovnih programa, a takvih je u populaciji petina, urednica ovih udžbenika Đurđica Salomon naglasila je da oni prate propisani nastavni program, obrađuju sve nastavne sadržaje i objašnjavaju sve ključne pojmove, a obrada lekcija i raspored u udžbeniku slede uobičajen nastavni plan, tako da učenik koji nastavni plan savladava po IOP-u prati nastavno gradivo, ali rešavajući sebi primerene zadatke.

Zadaci  su uočljivo nivelisani, pa su tako oni prvog nivoa, zadaci prepoznavanja, označeni plavom bojom, drugi nivo označen je žutom bojom i to su zadaci razumevanja, dok je treći nivo označen crvenom bojom, a radi se o zadacima primene, povezivanja s prethodnim gradivom, korelacije s ostalim predmetima, malim istraživačkim zadacima. Ipak, najzahtevniji zadaci u ovim udžbenicima ne prelaze osnovni nivo postignuća propisan za tipičnog učenika. Korišćenje ovih udžbenika moraće da nadgleda nastavnik, kako bi procenio koji od ponuđenih zadataka konkretan učenik može da reši i na koji način.

Podrška obavezna od 2009. U naš školski sistem inkluzivno obrazovanje uvedeno je Zakonom iz 2009. godine. Taj zakon roditeljima je dao pravo da sami odlučuju da li će dete sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom upisati u redovnu ili specijalizovanu školu, a škole u redovnom sistemu obavezao da takvoj deci obezbede svu potrebnu dodatnu podršku. Nastavnicima u redovnim školama, nepripremljenim dovoljno sistemski, u primeni inkluzivnog pristupa, pomažu svih ovih godina uglavnom kolege iz specijalizovanih škola, ali sve do sada , kao i ostali i ovi učenici na raspolaganju su imali samo redovne, njima neprilagođene udžbenike.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Hitna pomoć raspored sahrana i ispraćaja Dom zdravlja Novi Sad isključenja struje bez struje Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop istraživanje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija horoskopski znaci bebe policija novosađani raspored sahrana novi sad sahrane novi sad Dom zdravlja servisne informacije novi sad jkp lisje horoskop novosadsko porodilište elektrovojvodina jkp novosadska toplana isključenje vode bez vode Isključenje struje bez grejanja