Stigli udžbenici za osnovce u inkluziji

Stigli udžbenici za osnovce u inkluziji

Zahvaljujući četvorogodišnjem trudu čak 360 stručnjaka, šest godina posle uvođenja inkluzije u naše školstvo konačno se pojavio osnovnoškolski komplet od 54 udžbenika za učenike koji gradivo u osnovnim školama, na osnovu člana 77 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, savladavaju po individualnom obrazovnom planu. Udžbenike je odobrilo Ministarstvo prosvete, te će se naći i u Katalogu za narednu školsku godinu.

Rezultat ovog obimnog projekta Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola Republike Srbije, Centra za specijalnu funkcionalnu pedagogiju iz Beograda i Izdavačkog preduzeća „Alka skript“ iz Beograda, predstavljen je u SOŠO „Milan Petrović“ u Novom Sadu, a sledi mu promocija i u ostalim gradovima Srbije.

- Ovo su udžbenici za svu decu koja savladavaju plan i program po individualnom obrazovnom planu, bez obzira na to da li je to u redovnim ili školama za učenike s posebnim potrebama - rekla je direktorka SOŠO „Milan Petrović“ mr Slavica Marković. - Ovi udžbenici su sistemsko rešenje i odgovoriće potrebama sve dece u inkluziji, ali i svakog deteta pojedinačno. Sadašnji zakon postavio je novu filozofiju obrazovanja i mi smo se sa svim svojim ljudskim, tehnološkim i didaktičkim resursima uključili i pružamo podršku gde god je to potrebno, ali bez udžbenika to nije dovoljno.

Priručnici za nastavnike Udžbenike prate i priručnici za nastavnike. Pored defektološkog dela, u kojem su opisane moguće teškoće kod učenika i primeren rad u nastavi s njima, u priručnicima su lekcije iz udžbenika obrađene i metodički, a sadrže i radni deo sa nastavnim listićima sa zadacima za ponavljanje ili domaći rad. Ovi zadaci nalaze se i na CD-u, tako da nastavnik može i da ih menja i umnožava, prema potrebi. Na kraju priručnika dat je i predlog zadataka za završni ispit na kraju osnovnog školovanja za učenike koji su ga završili sledeći individualni obrazovni plan.

Po rečima predsednice Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola Republike Srbije Rade Rakočević, ovi udžbenici će deci koja se školuju po individualnom obrazovnom planu omogućiti da iz škole izlaze zadovoljni i da imaju iste uslove učenja kao što imaju njihovi vršnjaci, a nastavnicima znatno olakšati primenu inkluzivnog pristupa obrazovanju i zato bi trebalo da ga ima i svaka školska biblioteka.

- Svaku knjigu je osmislio autorski tim učitelja i nastavnika, a često se kao član tima pojavljuje oligofrenolog ili logoped. Autorski timovi su za vreme rada usko sarađivali s recenzentima, stručnjakom za određeno područje, nastavnikom iz tipične škole i defektologom. Gotovo svi ilustratori koji su likovno opremili knjige imaju bogato iskustvo u radu s decom sa teškoćama u razvoju.

Uz napomenu da su ove knjige namenjene svim osnovcima koji i pored optimalnog ličnog zalaganja i zalaganja nastavnika i roditelja ne mogu da ostvare ni najniže standarde iz redovnih programa, a takvih je u populaciji petina, urednica ovih udžbenika Đurđica Salomon naglasila je da oni prate propisani nastavni program, obrađuju sve nastavne sadržaje i objašnjavaju sve ključne pojmove, a obrada lekcija i raspored u udžbeniku slede uobičajen nastavni plan, tako da učenik koji nastavni plan savladava po IOP-u prati nastavno gradivo, ali rešavajući sebi primerene zadatke.

Zadaci  su uočljivo nivelisani, pa su tako oni prvog nivoa, zadaci prepoznavanja, označeni plavom bojom, drugi nivo označen je žutom bojom i to su zadaci razumevanja, dok je treći nivo označen crvenom bojom, a radi se o zadacima primene, povezivanja s prethodnim gradivom, korelacije s ostalim predmetima, malim istraživačkim zadacima. Ipak, najzahtevniji zadaci u ovim udžbenicima ne prelaze osnovni nivo postignuća propisan za tipičnog učenika. Korišćenje ovih udžbenika moraće da nadgleda nastavnik, kako bi procenio koji od ponuđenih zadataka konkretan učenik može da reši i na koji način.

Podrška obavezna od 2009. U naš školski sistem inkluzivno obrazovanje uvedeno je Zakonom iz 2009. godine. Taj zakon roditeljima je dao pravo da sami odlučuju da li će dete sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom upisati u redovnu ili specijalizovanu školu, a škole u redovnom sistemu obavezao da takvoj deci obezbede svu potrebnu dodatnu podršku. Nastavnicima u redovnim školama, nepripremljenim dovoljno sistemski, u primeni inkluzivnog pristupa, pomažu svih ovih godina uglavnom kolege iz specijalizovanih škola, ali sve do sada , kao i ostali i ovi učenici na raspolaganju su imali samo redovne, njima neprilagođene udžbenike.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan