Sto karlovačkih đaka recitovalo Crnjanskog na Stražilovu (FOTO)

Sto karlovačkih đaka recitovalo Crnjanskog na Stražilovu (FOTO)

Tačno 100 učenika Кarlovačke gimnazije učestvovalo je danas u obeležavanju 100 godina od izlaska iz štame "Lirike Itake", zbirke poezije Miloša Crnjanskog, koja se smatra prelomnim delom srpske književnosti.

Кarlovački đaci su na Stražilovu tačno 100 minuta recitovali stihove Crnjanskog, kako iz "Lirike Itake", tako i iz poeme "Stražilovo", posvećene Branku Radičeviću, najpoznatijem karlovačkom đaku,  navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika Opštine Sremski Karlovci.

Obeležavanje stogodišnjice Crnjanskog organizuje Кarlovačka gimnazija pod pokroviteljstvom Oštine Sremski Кarlovci. I to je bio jedini zvanični program u Srbiji priređen povodom ovog važnog jubileja za srpsku kulturu.

Recitatorskom omažu Crnjanskom, kod Brankovog čardaka, prisustvovali su predsednik opštine Sremski Кarlovci Nenad Milenković i direktor Кarlovačke gimnazije Radovan Кovačević.

Sremski Кarlovci kao mesto kom su seobe Srba dale pečat izuzetnosti imaju obavezu da naše građane i javnost Srbije i regiona podsetimo na Miloša Crnjanskog, i njegovo kapitalno književno delo, među kojima su "Lirika Itake" i veličanstvene "Seobe". Poema "Stražilovo" spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti. Iako je nastala posle "Itake", sama činjenica da je posvećena Sremskim Кarlovcima i Branku Radičeviću obavezuje nas da obeležimo 100 godina od izlaska iz štampe "Lirike Itake", zbirke poezije koja je promenila tok srpske književnosti. Naša je dužnost da kolosalno nasleđe naših predaka, a Crnjanski je naš predak, u svakom smislu, sačuvamo od zaborava, podsećajući na njega sadašnje generacije. Jer samo tako ćemo ih obavezati da ga sačuvaju kao svoje nasleđe za budućnost – rekao je predsednik opštine Sremski Кarlovci Nenad Milenković.


Direktor Кarlovačke gimnazije istakao je da je Кarlovačka gimnazija kao najstarija obrazovna institucija u Srba dužna da u svom programu neguje vrhunsku umetnost.

– Кarlovačka gimnazija je vekovima centar znanja, u kom se s generacije marljivo i predano radi na promociji vrednosti, ličnosti i događaja koje su kreirale i ispisivale istoriju ne samo Sremskih Кarlovaca, nego Vojvodine i Srbije, pa i čitave Evrope. S radošću smo se prihvatili posla da na predlog predsednika opštine Milošu Crnjanskom i Lirici Itake, posvetimo pažnju koju zavređuju. Recitatorski spektakl u kom učestvuje 100 naših đaka, predstavlja vezu između današnjih generacija s Crnjanskim i Brankom Radičevićem. Verujem da će naša akcija kroz mas medije i internet probuditi nove generacije poštovalaca neprolaznog dela Crnjanskog – rekao je direktor Кarlovačke gimnazije Radovan Кovačević.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan