Stočni fond u Srbiji gotovo da ne postoji

Stočni fond u Srbiji gotovo da ne postoji

U Srbiji je stočni fond za poslednjih 30 godina prepolovljen, a posebno zabrinjava što se smanjuje i rasplodno stado, pa ako se hitno ne preduzmu mere za zaustavljanje tog trenda biće potrebno mnogo godina da se stočarstvo oporavi, rekli su danas stručnjaci i proizvođači.

Stručnjak za poljoprivredu, Milan Prostran poručio je da se upalilo crveno svetlo koje upozorava da je stočarstvo u Srbiji u dubokoj krizi. Za njega je neshvatljivo da se to dešava u Srbiji, koja spada u deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu.

Prava slika o stanju u stočarstvu dobiće se tek posle popisa 2023. godine, a ona neće biti bolja jer se podaci statistike koji se objavljuju dobijaju na osnovu procene, a mnoge činjenice ukazuju da stanje lošije. U Srbiji se stočni fond smanjuje od 1990. godine, a kako "padaju" brojevi može se shvatiti ako se prati trend od 2000. godine kada je uzgajano 1,27 miliona goveda, a 2019. godine taj broj je pao na 878.000 ‒ rekao je Prostran.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji je prošle godine, u odnosu na 2020, smanjen broj krava za tri odsto, svinja za 3,9, koza 3,6 dok je povećan broj ovaca za 0,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek (2011-2020), ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto, koza za 6,7 odsto i živine za 9,5 odsto, a veći je broj ovaca za 1,8 odsto.

Prostran smatra, da su razlozi za smanjenje stočnog fonda mnogobrojni, od sankcija, do pada cena žive vage i izvoza, poskupljenja hrane u poslednjih pola godine, povećanog uvoza smrznutog mesa i žive stoke, prenosi "Politika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan