Stojković i Novaković: Vlast nije ukinula projekat Jadar; Rio Tinto odbacio navode

Stojković i Novaković: Vlast nije ukinula projekat Jadar; Rio Tinto odbacio navode

Rio Tintov projekat Jadar ne samo da nikada nije ukinut, već imamo dokaz da se planira dopremanje mašine za otvaranje kopa, izjavile su predsednička kandidatkinja koalicije Moramo Biljana Stojković i glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru emitovan je i telefonski razgovor, koji je navodno snimljen 26. marta i vođen između profesora Tehničkog fakulteta u Boru i još jedne osobe, javlja N1.

Govori se o sporazumu tog fakulteta i kompanije Rio Sava, kao i o kontaktima sa ministarstvima i potvrđuje se da mašina dolazi – rekla je Stojković i najavila da će sutra obelodaniti još jednu potvrdu da mašina dolazi.

Namena mašine, čija je fotografija data novinarima, prema rečima Stojković je dvojaka – može služiti za nastavak istraživanja, ali i za otvaranje rudarskog okna. Ona navodno može da buši do 150 metara u dubinu i 12 metara u širinu.

Snimak telefonskog razgovora je, prema rečima Stojković, obezbedila osoba čiji identitet je skriven zbog njene bezbednosti, a ona taj razgovor smatra dokazom namere da se mašina dopremi u Srbiju u aprilu posle izbora i dokazom da projekat Rio Tinto u Jadru nije ukinut.

 Ne da nije ukinut, već je u toku, a uključene su i državne institucije. Rad sa Rio Tintom se i te kako nastavlja. Dakle, oni (režim) lažu o ukidanju projekta i njihova je ideja da se na lažima i obmanama dobiju izbori – poručila je Stojković .


Prema njenim rečima, građani koji su protestovali i blokirali ulice zbog tog projekta su obmanuti, a cela priča o ukidanju projekta trebalo je da posluži režimu i Srpskoj naprednoj stranci do izbora 3. aprila.

Glas za Aleksandra Vučića je glas za Rio Tinto – zaključila je kandidatkinja za funkciju predsednika Srbije.

Glumica i aktivistkinja organizacije "Marš sa Drine" Bojana Novaković poručila je da se radi o izuzetno važnom pitanju za sve, jer "mašina dolazi da buši rupu u Jadru", a u obraćanju medijima ocenila je i da to znači da počinje i "kreiranje rudnika".

Marijana Petković iz organizacije "Ne damo Jadar" pozvala se na izjavu premijerke Ane Brnabić (sa konferencije za novinare 18. januara) da ona "nije davala dozvole za bušotine velikog prečnika".

To je ta rupa velikog promera i očigledno je da su dali (da buše). Zašto bi dolazila mašina u Srbiju ako je projekat ugašen – upitala je Petković, koja je i aktivistkinja Saveza ekoloških organizacija Srbije, a preneo N1.

Rio Tinto: Mašine ne stižu u Srbiju, ne počinjemo sa iskopavanjem

Kompanija Rio Sava Exploration odbacila je navode koje su na konferenciji za medije izneli predstavnici organizacije "Marš sa Drine" i predsednička kandidatkinja koalicije Moramo Biljana Stojković.

Na danas održanoj konferenciji za novinare ‘Predstavljanje dokaza da se Rio Tintov Projekat Jadar nastavlja pušten je snimak, koji je najavljen kao ekskluzivan dokaz da je Rio Tinto nastavio sa razvojem Projekta Jadar u Srbiji. Fono zapis je još jedan u nizu senzacionalističkih i neosnovanih napada na kompaniju Rio Tinto i još jedan pokušaj politizacije projekta i rudarske industrije u aktuelnoj predizbornoj kampanji – navodi se u saopštenju kompanije koje prenosi N1.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan