Stop riziku od trovanja hranom po vrućini

Stop riziku od trovanja hranom po vrućini

Sa velikim vrućinama dolazi do opasnosti od kvarenja namirnica i trovanja hranom. Zato je veoma važno da se pridržavate ovih saveta.

Jasna Vujičić, nutricionista sa sajta "Nadijeti", detaljno je objasnila za "Blic" o čemu sve treba da povedemo računa, od odabira i pripreme, pa do konzumiranja namirnica.

Sve namirnice koje se lako kvare mogu postati potencijalni izvor zaraze, što se u prvom redu odnosi na sveže meso, mleko i mlečne proizvode, jaja. Visoke spoljašnje temperature pogoduju bakterijama. Meso ne kupujte ukoliko nećete da ga pripremite danas ili najkasnije sutra.

Obavezno čitajte deklaraciju proizvoda kako biste se uverili da je svež i ispravan. Ako kupujete na pijaci, obratite pažnju da li je proizvod svež, kada je ubran, da li ima nekakve nedostatke i slično.

Prodavnice velikog prometa najbezbednije

Najbezbednije je kupovati hranu u prodavnicama koje imaju velik promet robe i koje poštuju sve zakonom propisane standarde čistoće i čuvanja proizvoda. Ako pak vidite da u trgovinskom objektu drže proizvode nabacane jedne preko drugih, to je siguran znak da se ne poštuju procedure čuvanja robe. Takve objekte izbegavajte.

Na pijacama nikako mlečno

Pijace su širom Srbije u hladnijem delu godine bezbedne za promet mlečnih proizvoda, dok su u ovim tropskim danima ovde ipak moguće pojave neispravnih proizvoda zbog uslova čuvanja proizvoda. Uvođenjem mlečnih hala u kojima su uslovi čuvanja bolji, pijace postaju bezbednije za potrošače. Što se tiče onoga što nije pametno kupovati na pijaci, to su svi složeniji proizvodi koji se prave u domaćoj radinosti bez ikakvih normi i kontrole, recimo paprika u pavlaci.

Temperature skraćuju vek slatkiša

Kada pročitate deklaraciju proizvoda, obično je lako odrediti da li proizvod može i koliko da bude na temperaturi većoj od one koju naznačava proizvođač. To se može videti iz sastava i roka trajanja. Što je veća temperatura slatkiša, jasno je da im rok trajanja ističe znatno brže nego pri normalnim uslovima.

Možemo li čokoladu staviti u frižider kako bi se stegla i onda je pojesti

Ako ste, na primer, držali nenačetu čokoladu sat, dva, tri u kolima i ona se istopila, naravno da je bezbedno istu po dolasku kući staviti u frižider i jesti kada očvrsne.

Međutim, ako ne znate koliko je ona stajala tako ili je ranije bila otvorena, opšta je preporuka da takve proizvode izbegavate.

Kolači do 14 dana

Vek trajanja kolača je znatno kraći od čokolade - obično je 14 dana u frižideru, pa ih u slučaju visokih temperatura ipak izbegavajte.

Saveti za putovanja

Pršuta pre salame, kačkavalj pre domaćeg sira

Što se tiče jaja, ona mogu podneti visoke temperature na putovanjima ako ste ih prethodno skuvali i nosite ih u ljusci. U sendvičima je bolje koristiti suvu pršutu od neke barene salame, kao i kačkavalj pre nego neki domaći sir.

Uložite u putni frižider za duže relacije

Svakako je za preporuku da imate putni frižider i prehrambene namirnice koje želite nositi na putovanje držati u njima.

Ako putujući sa ovakvim namirnicama prelazite državnu granicu, svejedno će vam biti oduzete, pa je svakako bolje ih pojesti pre toga.

Kuvani pirinač ne trpi visoke temperature

Bilo koja jela ili slatkiši koji u sebi sadrže kuvan pirinač ne trpe visoke temeprature duže vreme i brzo se kvare. Ako ste popodne u kolima pronašli sutlijaš koji ste jutros kupili i ostavili u autu, možete ga baciti jer nije za upotrebu.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan