"STOP ZARAZI": Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja obilazi Veliki rit, Bangladeš i Adice

"STOP ZARAZI": Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja obilazi Veliki rit, Bangladeš i Adice

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja "Novi Sad" i ove godine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada realizuje projekat "Stop zarazi".

Projekat će se realizovati u naseljima Veliki rit, Bangladeš i Adice, delovima opštine Novi Sad sa pretežno romskom populacijom koja živi ispod svih standarda dostojanstvenog života.

– Loši uslovi života i prisustvo faktora rizika dovode do oboljevanja od masovnih hroničnih nezaraznih bolesti. Oko 20% stanovnika nema zdravstveno osiguranje. S obzirom na to da se oni zbog loših materijalnih uslova ne odazivaju na preventivne aktivnosti, koje se organizuju u cilju detektovanja prisustva faktora rizika van naselja u kojima žive, potrebno je doći kod njih i organizovati preventivne preglede – kaže se u saopštenju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Stanovnici ovih naselja moći će da provere vrednosti šećera iz kapilarne krvi i visinu krvnog pritiska, kao i da saznaju na koji način mogu sačuvati i unaprediti svoje zdravlja.

Akcija će biti realizovana 20. juna u u naselju Veliki rit, potom 25. juna u naselju Adice (ulica  Slavujeva) te 27. juna u naselju Bangladeš, a vreme održavanja je u sva tri dana isto, od 9 do 11 sati.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dr u penziji

  pre 1112 dana i 7 sati

  E, ovako. Te posete romskim naseljima postojale su i pre desetak godina. Ali - u posete su išli samo odabrani radnici članovi SPSa /DZ Novi Sad je pod komandom te partije/. Za taj "trud" su dobijali honorare u hiljadama evra /sami su se hvalili!/, jer je navodno novac davala EU. Pacijenti iz Bangladeša su nam pričali da doktorka i sestra ne silaze iz kola /da se ne ukaljaju/, a bolesne su svakako upućivale na ambulante da ih mi ostali pregledamo i pišemo im recepte i upute. Mislim da je i ovo slična "prevencija".

  Oceni komentar:
  0
  2