Strah prošao posle tri dana: Kiša i vetar smanjili zagađenje ali to nije rešenje

Strah prošao posle tri dana: Kiša i vetar smanjili zagađenje ali to nije rešenje

Kad vazduh koji dišemo počnemo da vidimo – to je jasan znak da postoji problem.

Poslednjih dana, vazduh je bila glasnija i vidljivija tema nego inače. Direktorka Svetskog fonda za prirodu za Srbiju Duška Dimović izjavila je za RTS da je problem tema koje se tiču zaštite životne sredine to što traju tri dana, a zatim se zaboravljaju.

Košava u Beogradu brzo je dala dobre rezultate – prestonica Srbije sada je na 50. mestu po zagađenosti vazduha, prema podacima sajta Air Visual. Direktorka Svetskog fonda za prirodu za Srbiju Duška Dimović kaže da je Beograd u Srbiji tek na osmom mestu.

Valjevo vodi u Srbiji, nažalost je na prvom mestu. Osnovni problem je što se mi pouzdamo u vremenske prilike da nam očisti vazduh – ako padne kiša, pa spusti čestice, ili ako dune vetar – rekla je ona.

Izjavila je da do stvaranja mikročestica koje zagađuju vazduh dovodi veliko korišćenje fosilnih goriva i intenzivan saobraćaj. Dodala je da je dugoročni uticaj veliki.

Istakla je da je građevinarstvo jedna od stvari koje javnost ne povezuje sa zagađenim vazduhom.

Mi smo imali male, jednosmerne ulice sa niskim kućama. Napravili smo višespratnice, neke kanjone i klisure. Vetar tu ne može da duva – saopštila je Dimović.

Rešenje problema, osim postavljanja filtera, Dimovićeva vidi u većem broju zelenih površina u planiranju. Jedan od primera su zeleni, odnosno živi krovovi, prenosi RTS.

Što se tiče paljenja ostataka na njivama, iz Ministarstva poljoprivrede su upozorili da će preko snimaka iz satelita "loviti" one koji to rade.


Dimović je izjavila da je poljoprivrednicima samo izgovor da je to jedini način, a posledice su brojne.

Osim aerozagađenja, uništava se biljni i životinjski svet. Oni nemaju gde da odu, narušavamo naše prirodne ekosisteme i mogućnost njihovog obnavljanja – zabrinuta je Direktorka Svetskog fonda za prirodu za Srbiju i dodala da "moramo da očuvamo i vodu, i vazduh i zemljište".

Navela je podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima je u Srbiji od plućnih bolesti ove godine umrlo oko 6.000 ljudi.

Za druge stvari mi čak nemamo ni podatke. Šta mi sve unosimo? Oko nas je sve kontaminirano, zagađeno. Minimum koji mi možemo da uradimo je da tražimo da se bolje vodi računa o našoj prirodi, životnoj sredini, i da sami ne doprinosimo zagađenju – zaključila je Duška Dimović.

Još neke izjave Direktorke Svetskog fonda za prirodu za Srbiju možete pročitati na sajtu RTS-a. 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan