Štrajk advokata u Srbiji u ponedeljak

Štrajk advokata u Srbiji u ponedeljak

Advokati u Srbiji ponovo će u ponedeljak obustaviti rad na jedan dan iz protesta što nema vidljivih pomaka i konkretnih rezultata u rasvetljavanju krivičnih dela napada na advokate, posebno zbog obustave komunikacije sa Republičkim tužilaštvom u vezi sa rasvetljavanjem ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, 28. jula ove godine.

 

Zbog ubistva Ognjanovića, advokati su početkom avgusta obustavili rad na nedelju dana, a tada su najavili da će protesti biti održavani sve dok se ne budu videli konkretni pomaci u istragama povodom napada na advokate.

U zajedničkom saopštenju Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograd precizira se da će advokati u ponedeljak 1. oktobra stupiti u jednodnevnu obustavu rada na celoj teritoriji Srbije kao izraz nezadovoljstva advokature. 

- Ovim protestom skrećemo pažnju javnosti da tužilaštvo i policija koji su isključivo odgovorni za sprovođenje istrage i otkrivanje izvršilaca krivičnih dela već duži niz godina nemaju odgovarajući učinak i pokazuju veliku inertnost prilikom preduzimanja istražnih radnji kada je reč o krivičnim delima koja su izvršena prema advokatima u vršenju advokatske službe – navode advokatske komore.

Dodaju i da advokatura izražava nezadovoljstvo zbog, kako kažu, postupanja Republičkog javnog tužilaštva koje je zbog navodne zaštite interesa istrage ubistva advokata Ognjanovića prekinulo komunikaciju sa predstavnicima Advokatske komore Srbije, prenosi Radio televizija Vojvodine. 

- Ovakvo postupanje ocenjujemo kao pokušaj prikrivanja izostanka rezultata i nepoštovanje postignutog dogovora da se advokatura redovno obaveštava o toku ove istrage – navodi se u saopštenju.

Protestom, kako se dalje navodi, advokati Srbije podsećaju javnost na neophodnost delotvorne zaštite advokata u vršenju advokatske službe što je pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi.

AKB i AKS su međutim pozdravile rad Stalnog tela za praćenje napada na advokate zbog uvođenja novog krivičnog dela "Napad na advokate", kao i na donošenju Opšteg obaveznog uputstva svim tužilaštvima za hitno postupanje povodom krivičnih dela učinjenih na štetu advokata.

Međutim, kako dodaju ovi pomaci predstavljaju samo pretpostavku za ostvarenje konkretnih rezultata kojih u ovom trenutku nema.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija isključenja struje jkp novosadska toplana Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu raspored sahrana i ispraćaja klisa izmena trase autobusa JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje raspored sahrana novi sad novosađani novosadsko porodilište horoskop JGSP "Novi Sad" servisne informacije intervju jkp lisje bebe novorođenčad isključenje vode izmena režima saobraćaja mural betanija bez struje bez vode elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad