ŠTRAJK U GSP: "Predstavnici sindikata nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis"

ŠTRAJK U GSP: "Predstavnici sindikata nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis"

Povodom štrajka upozorenja vozača JGSP "Novi Sad" koji je održan danas, 21. marta, u vremenu od 13 do 14 časova, iz uprave ovog gradskog preduzeća stiglo nam je obaveštenje koje vam prenosimo u celosti:

"Pregovori sa štrajkačkim odborom sindikata Nezavisnost su obavljeni i, pored uloženih napora od strane poslodavca, do obustave štrajka nažalost nije došlo. Predstavnici sindikata su došli na sastanak kako bi ispunili zakonsku formu, i nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis.

Sindikat "Nezavisnost" je podneo dva zahteva:

Prvi zahtev je zahtev za povećanje plate koji nismo u mogućnosti da ispunimo obzirom da je na snazi zakon kojim su zarade ograničene i umanjene. Svega toga su svesni i štrajkači, a prema njihovim rečima štrajk je jedini način da skrenu pažnju na sebe i da nema ničega uperenog protiv rukovodstva, gradonačelnika i države. Ovom prilikom napominjemo da JGSP 'Novi Sad' ima najveće prosečne plate vozača u Republici Srbiji i da se one redovno isplaćuju, pored toga im je danas, kao i više puta do sada, rečeno da će im u junu mesecu biti isplaćena solidarna pomoć, koja kada se pretvori u procente, iznosi 7-8% povećanja zarade na godišnjem nivou.

Obaveštenje o stupanju u štrajk iza kog stoji tim za pregovore s rukovodstvom JGSP "Novi Sad"


Razumemo da su vozači u ovoj firmi nekada imali platu 700 eura, a da ona danas iznosi manje od 500 eura, da su mnogi pod kreditima, da je njihova cena rada na inostranom tržištu višestruko veća, razumemo i da bi svi oni želeli da voze nove autobuse...Zbog kupovine socijalnog mira velikim platama u prošlosti i neulaganjima u ovo preduzeće mi sada vraćamo dugove iz prošlosti i u skladu sa mogućnostima uz veliku podršku grada i gradonačelnika obnavljamo vozni park.


Drugi zahtev je zahtev za reorganizaciju preduzeća, a koji nema nikakve veze sa sindikalnim delovanjem. O njemu praktično nismo ni razgovarali, jedina tema je bila povećanje plata. Podsećanja radi, dolaskom ovog rukovodstva, reorganizacija preduzeća je u velikoj meri završena, preko 50 ljudi je manje u administraciji, a broj vozača i mehaničara je veći nego ikada u istoriji preduzeća, i to zahvaljujući komisiji Vlade republike Srbije i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, koji su razumeli naš problem i pomogli u rešavanju istog.

Da ne bi došlo do sukoba među vozačima, odlučili smo da ne šaljemo zamene (vozače koji žele da voze) i pojačali smo rad dispečera i otpravnika, kako bi prevoz posle 14 časova nastavio da se odvija po redu vožnje" – kaže se na kraju saopštenja iz JGSP "Novi Sad".
 

MOGUĆ I GENERALNI ŠTRAJK: Danas u 14 časova završen je jedosatni štrajk upozorenja  dela zaposlenih u JGSP "Novi Sad". Oko 170 autobusa obustavilo  je saobraćaj, dok su u tom periodu saobraćale samo ugovorene linije. Ukoliko se ne ispune zahtevi štrajkača moguć je generalni štrajk u skladu sa zakonom, kažu organizatori štrajka, a prenosi RTV.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan