Štrajk u "Hlebu": Isporučuju vekne samo vrtićima i bolnicama

Štrajk u "Hlebu": Isporučuju vekne samo vrtićima i bolnicama

Zaposleni u preduzeću "Hleb" od danas su u štrajku zbog neisplaćenih zarada i putnih troškova, piše portal 021.

Radnici, kojima se duguju tri i po mesečne plate u iznosu od šest miliona dinara, kao i putni troškovi u iznosu od oko pet miliona dinara, danas rade do 11 časova, kada će krenuti najavljen minimum procesa rada. Roba je jutrso  isporučena vrtićima i bolnicama, a ukoliko barem dugovanja za putne troškove ne budu uplaćena danas do 17 časova, kreće generalni štrajk.

Predsednik sindikalnog udruženja ovog preduzeća Milan Ljubanović kaže za 021 da radnici ne potražuju velika dugovanja, s obzirom na to da se radi o firmi koja hrani osnovnim namirnicama i zdravstvene ustanove, a oko osam kamiona ide i za Beograd. Prema njegovim rečima, radnici samo traže ono što su zaslužili.

- Zamislite da mesečno radite za 10.000 dinara, u uslovima koji su očajni. Ide zima, direktor nije obezbedio ni zimske gume za kamione, koji su nam ionako u katastrofalnom stanju. Nije nam ni dostavio kako treba da izgleda minimum procesa rada, iako ga je zakon obavezao. Stoga ćemo mi sutra, ako nam do kraja radnog dana ne budu preneta sredstva, početi generalni štrajk, u strepnji šta će biti sa ovim preduzećem - kaže on i dodaje da „Hlebu“ krajem godine preti stečaj, a zna se šta se dogodi sa radnicima kad dođe stečaj.

Inače, preduzeće je imalo stečajno ročište pre oko dve sedmice, ali je ono odloženo za sredinu decembra. Do tada će se radnici boriti da izvuku preduzeće iz problema, a kako navode, sve može da se reši kada bi postojala prava volja. Ljubenović kaže da bi se dugovanja za plate mogla isplaćivati u rokovima u razmaku od 10 dana, ali su to još uvek želje.

- Nekima je nedavno uplaćena finansijska „pomoć“ u iznosu od 10.000 dinara, i to ne svima - oko 70 odsto je dobilo, 30 odsto nije dobilo pomoć. Stvarno mi nije jasno zbog čega ne može da se reši ovaj mali iznos dugovanja, jer ono je firma koja ujutru svoju robu proda, ona ne stoji na lageru. Vi imate dobit od nas - kaže on.

 

Direktor „Hleba“ Zoran Jaćimović ranije je izjavio da su najveći krivci za situaciju u ovom preduzeću, pored nelojalne konkurencije i dužnici, a da im najviše duguju budžetske ustanove, među kojima je i PU „Radosno detinjstvo“. Ukupna potraživanja od svih dužnika su, kako je naveo, oko 150 miliona dinara.

„Hleb“ je privatizovan pre 12 godina, a u firmi gde je nekada radilo 750 ljudi i koja je hleb prodavala u čitavoj Vojvodini danas je zaposleno svega 130 radnika.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan