Štrajk upozorenja: Zabrinuti zbog otpuštanja u pravosuđu

Štrajk upozorenja: Zabrinuti zbog otpuštanja u pravosuđu

Zaposleni u pravosuđu, nezadovoljni najavljenim otpuštanjima radnika zaposlenih na određeno vreme, danas su na sat vremena obustavili rad, kako bi ukazali na pogubne posledice otpuštanja u toj oblasti.

Štrajk upozorenja počeo je u 12 sati i pet minuta i trajao je sat vremena, a sindikalne organizacije traže od Vlade da obustavi odluku o otpuštanju zaposlenih na određeno vreme do konačne sistematizacije. Oni ukazuju na nedostatak zaposlenih, koji je posledica reformi od 2010. godine, od kada je u tri navrata otpušteno 1. 300 radnika.

- Ne znam da li građani znaju da 70 odsto sudskih poslova obavlja administracija i da je nemoguće da bilo koji sudija radi bez dodatne prateće službe pošto referenti, zapisničari koji rešavaju poštu, iznose poštu i pripremaju sudijama sve da mogu da sude i da završavaju svoje predmete - kaže Svetlana Vojnović, Sindikat zaposlenih u pravosuđu.

Procesi se odugovlače, predmeti se sele iz grada u grad, od jednog do drugog sudije, i to u velikoj meri utiče na prekoračenje rokova, konstatuju u sindikatu. Početkom godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji podrazumeva podnošenje prigovora građana, zbog čega se očekuje povećanje obima posla ionako preopterećenog pravosuđa. Sindikati smatraju da bi jeftinije bilo za državu da zadrže zaposlene koji rade na određeno, čak i da ih prime u stalni radni odnos, nego da isplaćuju predviđene kaznene naknade za prekoračenje razumnog roka, koje se kreću od 300 do 3. 000 evra.

- Po izjavi ministra mi do sada imamo po statistici za prošlu godinu milion i 600 hiljada starih predmeta ako uzmemo da će svaki građanin imati pravo na prigovor za jedan predmet to će dodatno opteretiti rad suda tako da je nemoguće raditi pored novih predmeta koji pristižu i stižu opet zastare, nekih predmeta koji su u toku - kaže Vojnović.

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosuđu kaže da imaju dobru komunikaciju sa Vladom i resornim ministrom, ali da se uglavnom sve završi na obećanjima. Ukoliko se ne reši pitanje zaposlenih na određeno vreme, 19. Januara, zaposleni u pravosuđu će, kako najavljuju, stupiti u generalni štrajk.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan