Strategija i planovi Fondacije "Novi Sad 2021" (VIDEO)

Strategija i planovi Fondacije "Novi Sad 2021" (VIDEO)

Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" održala je prvu konferenciju za medije od svog osnivanja početkom 2017. godine, sa željom da predstavnicima kulturne scene i široj javnosti predstavi rezultate dosadašnjeg rada, kao i da najavi strategiju, planove i projekte planirane za ovu godinu.

Konferencija pod sloganom "Za nove mostove" održana je baš na Dan Evrope, a kako je rečeno prvi simbolični most koji se u ovoj godini gradi je most ''Nada'', koji ima zadatak da osnaži, pre svega, ljudske, a potom i prostorne kapacitete kako bi, u narednim godinama, Fondacija što uspešnije sprovodila projekat ''Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture''.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da je zahvaljujući osvojenoj tituli Evropske prestonice kulture za 2021. godinu mnogo učinjeno na prepoznatljivosti i boljem pozicioniranju Grada Novog Sada.

"To je značajna reklama kako za naš grad tako i za našu državu. Projekat ''Novi Sad 2021'' priznat je kao nacionalni, pa imamo podršku i pokrajinske i republičke vlade koja nije deklarativna već materijalna i logistička. Novi Sad ima reprezentativan tretman u Evropi, u šta sam se uverio u neposrednoj komunikaciji sa ambasadorima, a pozivi za saradnju su brojni i stižu sa svih strana. Realizujemo projekte u saradnji sa ambasadom SAD, 30 ambasada učestvuje u jednom od novosadskih festivala, i to sve pozitivno utiče na ekonomiju. Beležimo stalni porast broja turista, pa samim tim i veće prihode, što znači da Projekat nadilazi okvire kulture i ima najširi značaj", istakao je Vučević i dodao da je potrebna društvena podrška kako bi projekti koji su najbolje ocenjeni u Briselu, poput revitalizacije Kineske četvrti, bili realizovani na pravi način i na opštu korist.

"Grad želi da uloži nekoliko miliona evra u taj prostor, a da upravljanje prepusti nevladinim organizacijama i kulturnim radnicima. Hoćemo da napravimo centar kreativne industrije i kulturnog stvaralaštva u srcu Novog Sada, da renoviramo nešto što je potpuno propalo, pa ne razumem osude u javnosti od strane pojedinaca", kazao je Vučević, ocenivši da grad mora da se razvija, i da to čini po modelu najrazvijenijih evropskih gradova kakav je Dortmund.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković naglasio je da je povezivanje i uspostavljanje kvalitetne komunikacije svih činilaca od značaja za razvoj kulture okosnica rada Fondacije.

Kao najveći infrastrukturni projekti istaknuti su ''Youth creative polis'', tj. transformacija ruševnog prostora nekadašnje fabrike ''Petar Drapšin'' u gradsku četvrt za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva i izgradnju ''Novosadskog umetničkog centra'' koji će činiti Muzička škola ''Isidor Bajić'', Baletska škola i gradska koncertno-studijska dvorana.

Zainteresovanim umetnicima, organizacijama i udruženjima, profesionalcima u kulturi obratili su se i strani saradnici i rukovodioci različitih sektora Fondacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan