Strategija i planovi Fondacije "Novi Sad 2021" (VIDEO)

Strategija i planovi Fondacije "Novi Sad 2021" (VIDEO)

Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" održala je prvu konferenciju za medije od svog osnivanja početkom 2017. godine, sa željom da predstavnicima kulturne scene i široj javnosti predstavi rezultate dosadašnjeg rada, kao i da najavi strategiju, planove i projekte planirane za ovu godinu.

Konferencija pod sloganom "Za nove mostove" održana je baš na Dan Evrope, a kako je rečeno prvi simbolični most koji se u ovoj godini gradi je most ''Nada'', koji ima zadatak da osnaži, pre svega, ljudske, a potom i prostorne kapacitete kako bi, u narednim godinama, Fondacija što uspešnije sprovodila projekat ''Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture''.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da je zahvaljujući osvojenoj tituli Evropske prestonice kulture za 2021. godinu mnogo učinjeno na prepoznatljivosti i boljem pozicioniranju Grada Novog Sada.

"To je značajna reklama kako za naš grad tako i za našu državu. Projekat ''Novi Sad 2021'' priznat je kao nacionalni, pa imamo podršku i pokrajinske i republičke vlade koja nije deklarativna već materijalna i logistička. Novi Sad ima reprezentativan tretman u Evropi, u šta sam se uverio u neposrednoj komunikaciji sa ambasadorima, a pozivi za saradnju su brojni i stižu sa svih strana. Realizujemo projekte u saradnji sa ambasadom SAD, 30 ambasada učestvuje u jednom od novosadskih festivala, i to sve pozitivno utiče na ekonomiju. Beležimo stalni porast broja turista, pa samim tim i veće prihode, što znači da Projekat nadilazi okvire kulture i ima najširi značaj", istakao je Vučević i dodao da je potrebna društvena podrška kako bi projekti koji su najbolje ocenjeni u Briselu, poput revitalizacije Kineske četvrti, bili realizovani na pravi način i na opštu korist.

"Grad želi da uloži nekoliko miliona evra u taj prostor, a da upravljanje prepusti nevladinim organizacijama i kulturnim radnicima. Hoćemo da napravimo centar kreativne industrije i kulturnog stvaralaštva u srcu Novog Sada, da renoviramo nešto što je potpuno propalo, pa ne razumem osude u javnosti od strane pojedinaca", kazao je Vučević, ocenivši da grad mora da se razvija, i da to čini po modelu najrazvijenijih evropskih gradova kakav je Dortmund.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković naglasio je da je povezivanje i uspostavljanje kvalitetne komunikacije svih činilaca od značaja za razvoj kulture okosnica rada Fondacije.

Kao najveći infrastrukturni projekti istaknuti su ''Youth creative polis'', tj. transformacija ruševnog prostora nekadašnje fabrike ''Petar Drapšin'' u gradsku četvrt za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva i izgradnju ''Novosadskog umetničkog centra'' koji će činiti Muzička škola ''Isidor Bajić'', Baletska škola i gradska koncertno-studijska dvorana.

Zainteresovanim umetnicima, organizacijama i udruženjima, profesionalcima u kulturi obratili su se i strani saradnici i rukovodioci različitih sektora Fondacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" novosadska policija jkp lisje horoskop isključenje vode servisne informacije novi sad izmena režima saobraćaja bez vode isključenja struje novosađani horoskopski znaci bez struje bebe Petrovaradin klisa Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad novosadsko porodilište Isključenje struje elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije sahrane novi sad