Strože kontrole prekovremenog rada i poslodavaca najavio ministar za rad

Strože kontrole prekovremenog rada i poslodavaca najavio ministar za rad

Ministar za rad Zoran Đorđević kaže da će firme uskoro zajedno posećivati inspekcija rada i službenici Poreske uprave kao i da će se uvesti mobilna inspekcija.

Đorđević je na promociji Knjige Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u kojoj su inicijative i predlozi za koje se taj sindikat zalaže rekao da se pripremaju izmene mnogih zakona koji regulišu pravo na rad i socijalnu zaštitu.

- Zajedničko delovanje poreskih službenika i inspekcije treba da obezbedi da se poveća ubiranje prihoda za budžet i istovremeno više štite prava radnika -  rekao je Đorđević. 

Komentarišući inicijativu SSSS da se ograniči dužina prekovremenog rada Đorđević je rekao da trenutno mnogim radnicima znači kada im se plati prekovremeni rad, ali da treba voditi računa da poslodavci to ne zloupotrebljavaju. 

Dodao je da će država biti "brutalna" prema poslodavcima koji zloupotrebljavaju pravo na prekovremeni rad.

- Želimo da zakone donosimo posle dijaloga i javne rasprave i da oni budu podjednako po meri malih i velikih firmi - rekao je Đorđević. 

Dodao je da će se uraditi i socijalne karte i da će se socijalna pomoć "raspoređivati kako treba". 

On je istakao da su strani investitori potrebni Srbiji i da 99 odsto njih dolazi zbog profita, ali da se u Srbiji ponašaju korektno

- Veće plate se, međutim, ne mogu iznuditi štrajkom zato što vlasnik, kapitalista ima više od radnika, već dovođenjem većeg broja investitora i povećanjem konkurencije, podizanjem nivoa obrazovanja radnika i jačanjem sindikata, što će naterati poslodavce da sami podižu zarade-  rekao je Đorđević. 

On je najavio mogućnost da ubuduće firme koje zapošljavaju invalide dobijaju subvencije prema kategoriji invaliditeta radnika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan