Stručni komitet za imunizaciju preporučio treću dozu vakcine

Stručni komitet za imunizaciju preporučio treću dozu vakcine

Stručni komitet za imunizaciju doneo je preporuku za treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Kriznom štabu je preporučeno davanje treće doze vakcine protiv Kovida-19 najmanje šest meseci nakon primanja druge doze. Treća "buster" doza treba da bude bazirana na tehnologiji informacione RNK, kakve su vakcine "Fajzer" i "Moderna", prenosi N1.

Kako se navodi, preporuka je doneta na osnovu dosadašnjih malobrojnih istraživanja koja su pokazala da primena treće doze dovodi po povećanja humoralnog imunskog odgovora.

− Stručni komitet preporučuje davanje “buster” doze vakcine osobama kod kojih je od primanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su prethodno primile i to prvenstveno kod osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primalaca transplantata koštane srži i solidnih organa i osoba na hemodijalizi, starijih od 70 godina, starijih od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima. Treću dozu mogu da prime i sve ostale osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci − stoji u preporuci.

Konačnu odluku o primeni treće doze, Krizni štab bi trebalo da donese 1. avgusta.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan