STRUČNJACI: Gas će morati da poskupi

STRUČNJACI: Gas će morati da poskupi

Budući da cena nafte na svetskom tržištu i dalje skače, što direktno utiče na kretanje cene plavog energenta, logično je očekivati da će tokom aktuelne grejne sezone doći do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji za pet do 10 odsto, smatra stručna javnost.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas“ Dušan Bajatović nedavno je izjavio da "cene gasa rastu i da ćemo morati da prilagodimo cene za domaćinstva i za malu privredu“ dodavši da neće biti "nikakvog ekstremnog poskupljenja“, prenosi "Danas".

Dostupni podaci pokazuju da sve zemlje regiona sem Bosne i Hercegovine i Rumunije imaju više cene gasa za domaćinstva od Srbije. Trenutna cena gasa po kojoj "Srbijagas“ snabdeva domaćinstva iznosi 32,28 dinara po kubnom metru. S druge strane, potrebno je istaći i činjenicu da su plate i kupovna moć potrošača u Srbiji niža ako ne u svim onda u odnosu na najveći broj zemalja regiona.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, rekao je da je poskupljenje gasa za potrošače u našoj zemlji neminovno.

Na cenu gasa direktno utiče kretanje cene nafte na svetskim berzama. Nafta sada raste što znači da je nužno povećati i maloprodajne cene gasa. To je nužno kako bi "Srbijagas" mogao normalno da funkcioniše jer su povećane nabavne cene ruskog gasa. Tačno je da su u svim zemljama regiona, sem u par njih poput Rumunije, cene gasa za potrošače veće nego u Srbiji. Rumunija naime dobija 60 odsto količina gasa iz svojih izvora dok je naša zemlja potpuno uvozno zavisna sa procentom od 90 odsto – izjavio je Vuletić.

On očekuje da će se cene gasa u toku grejne sezone povećati i pretpostavlja da bi to trebalo da bude oko 10 odsto.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da spoljni parametri pokazuju da do poskupljenja mora da dođe, ali i da se u "Srbijagasu“ ne vodi dovoljno računa o smanjenju troškova u poslovanju koji su veoma veliki.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

almaško groblje elektrovojvodina opens 2019 bez struje Daško i Mlađa servisne informacije novi sad betanija sahrane JKP Vodovod i kanalizacija epk 2021 raspored sahrana novi sad havarija na vodovodu jkp lisje lisje sahrane novi sad Spens Isključenje struje bez vode servisne informacije groblje gradsko groblje Fruška gora bebe OK Vojvodina isključenja struje hrana novosadsko porodilište radosne vesti Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad