STRUČNJACI: Gas će morati da poskupi

STRUČNJACI: Gas će morati da poskupi

Budući da cena nafte na svetskom tržištu i dalje skače, što direktno utiče na kretanje cene plavog energenta, logično je očekivati da će tokom aktuelne grejne sezone doći do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji za pet do 10 odsto, smatra stručna javnost.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas“ Dušan Bajatović nedavno je izjavio da "cene gasa rastu i da ćemo morati da prilagodimo cene za domaćinstva i za malu privredu“ dodavši da neće biti "nikakvog ekstremnog poskupljenja“, prenosi "Danas".

Dostupni podaci pokazuju da sve zemlje regiona sem Bosne i Hercegovine i Rumunije imaju više cene gasa za domaćinstva od Srbije. Trenutna cena gasa po kojoj "Srbijagas“ snabdeva domaćinstva iznosi 32,28 dinara po kubnom metru. S druge strane, potrebno je istaći i činjenicu da su plate i kupovna moć potrošača u Srbiji niža ako ne u svim onda u odnosu na najveći broj zemalja regiona.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, rekao je da je poskupljenje gasa za potrošače u našoj zemlji neminovno.

Na cenu gasa direktno utiče kretanje cene nafte na svetskim berzama. Nafta sada raste što znači da je nužno povećati i maloprodajne cene gasa. To je nužno kako bi "Srbijagas" mogao normalno da funkcioniše jer su povećane nabavne cene ruskog gasa. Tačno je da su u svim zemljama regiona, sem u par njih poput Rumunije, cene gasa za potrošače veće nego u Srbiji. Rumunija naime dobija 60 odsto količina gasa iz svojih izvora dok je naša zemlja potpuno uvozno zavisna sa procentom od 90 odsto – izjavio je Vuletić.

On očekuje da će se cene gasa u toku grejne sezone povećati i pretpostavlja da bi to trebalo da bude oko 10 odsto.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da spoljni parametri pokazuju da do poskupljenja mora da dođe, ali i da se u "Srbijagasu“ ne vodi dovoljno računa o smanjenju troškova u poslovanju koji su veoma veliki.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija novi sad betanija novosadsko porodilište sremski karlovci sahrane elektrovojvodina Petrovaradin RHMZ isključenja struje novorođenčad Novo naselje bebe vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani vremenska prognoza raspored sahrana novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez vode Isključenje struje Hitna pomoć isključenje vode gradsko groblje servisne informacije novi sad Spens Vreme u Novom Sadu