Stručnjaci: Ostaci pesticida najčešće se mogu naći u salati i voću

Stručnjaci: Ostaci pesticida najčešće se mogu naći u salati i voću

Višak supstanci kojima se tretiraju poljoprivredni proizvodi može da uzrokuje bolesti digestivnog trakta. U jabukama, jagodama, malinama ih stalno ima, dok se u povrću ređe nalaze.

Povrće iz plastenika i voće poput jagoda, malina i jabuka, najčešće sadrže ostatke pesticida, kojima se tretiraju tokom uzgajanja. Ukoliko poljoprivrednici koriste veće količine od zakonski propisanih, postoji rizik od narušavanja zdravlja, oštećenja sluzokože digestivnog trakta ili čak, kod dugotrajne izloženosti, kontaminacije organizma i teških bolesti, rekli su za "Novosti" u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

Iskustvo pokazuje da količina ostataka pesticida zavisi i od biljne vrste. U jabukama, jagodama, malinama ih stalno ima, dok ih u povrću, izuzev zelene salate i paradajza, retko kada pronalazimo. U uzorcima naše laboratorije, za potrebe jednog velikog trgovinskog lanca, uopšte nisu nađeni ostaci supstanci za zaštitu bilja. Radi se o uzorcima krompira, luka, šargarepe, krastavaca, kupusa...

Prema podacima Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, tek ako se utvrdi da ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, voće i povrće može da dobije dozvolu za promet. Ovog proleća, analize su pokazale da ostataka pesticida najčešće ima u zelenoj salati, ali su vrednosti u najvećem broju uzoraka bile ispod maksimalne dozvoljene količine.

- Kada se sredstva za zaštitu bilja koriste u skladu sa preporukama proizvođača, u određeno vreme i određenim količinama, nivo ostataka je uvek ispod maksimalno dozvoljenih količina. Ove godine, na jedan od 20 uzoraka, vrednosti su bile premašene. U paradajzu gotovo da i nije bilo ostataka pesticida, što govori o tome da su se proizvođači pridržavali uputstava za primenu - kaže prof. Dragica Brkić.

Iz Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu naglašavaju da voće i povrće koje nema ljusku uvek nosi najveći rizik od viška pesticida. S druge strane, krastavac, krompir i drugo povrće kojem se kora ljušti pre upotrebe, mnogo je bezbednije za upotrebu.

Zbog supstanici kojim se povrće i voće prska tokom uzgajanja, odstranjivanje kore je najbolja prevencija od štetnih posledica po zdravlje. Osim toga, temeljno pranje i ispiranje pre konzumacije je obavezno – istakao je prim. dr Zoran Šekularac, specijalista medicine rada iz Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović".

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

štrand novorođenčad Spens bez vode servisne informacije novi sad opens 2019 novosadska policija gradsko groblje raspored sahrana i ispraćaja bez struje novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije opens distrikt raspored sahrana novi sad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad betanija sahrane policija lisje isključenje vode isključenja struje Novo naselje almaško groblje elektrovojvodina novosađani bebe