STRUČNJACI SAVETUJU: Mažite se kremom na svakih sat i po

STRUČNJACI SAVETUJU: Mažite se kremom na svakih sat i po

Iako mnogi proizvođači losiona za sunčanje u svojim reklamama tvrde kako njihov proizvod pruža najbolju zaštitu i da je dovoljno naneti ga na kožu jednom dnevno, istraživanja pokazuju da to nije tako

Kreme za zaštitu kože od sunca nikada ne pružaju stoprocentnu zaštitu, i nijedna nije u potpunosti vodootporna. Čak i sa najboljom zaštitnom kremom ne preporučuje se sunčanje u najtoplijem delu dana, između 11 i 17 sati.

Zato stručnjaci savetuju da postupak nanošenja kreme treba da ponovite na svakih 90 minuta, a obavezno nakon izlaska iz vode. Da bi telo bilo adekvatno zaštićeno i da bi upilo kremu pre nego što se oznojite, savetuje se da je namažete bar 20 minuta pre nego što se izložite suncu.

Kako bi efekat zaštite bio najbolji, potrebno je da odrasla osoba prilikom jednog nanošenja namaže oko 35 grama kreme. Oni koji na desetodnevno letovanje kreću samo sa jednim pakovanjem kreme sa zaštitnim faktorom i sa planom da po ceo dan provode na plaži, trebalo bi da znaju da je pakovanje od 200 mililitara kreme dovoljno za samo pet-šest mazanja. Zato bi na letovanje trebalo poneti nekoliko bočica zaštitnog sredstva. Zavisno od prozvođača, 200-250 mililitara kreme sa SP faktorom 25 ili 30, što je i najniži faktor koji se preporučuje, košta od oko 1.000 pa do 4.000 dinara, koliko treba izdvojiti za poznate kozmetičke marke.

Stručnjaci kažu da je najbolje pripremiti nekoliko krema sa različitim faktorom zaštite. Osobama koje imaju svetlu i osetljivu kožu savetuje se da prvo koriste faktor 50 ili najmanje 30, a zatim da postepeno prelaze na niži. Oni tamnije puti ne moraju da kupuju kreme sa faktorom jačim od 30 jer adekvatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka pružaju i one sa manjim faktorom, ali ih treba češće mazati.

Kremu koristite uvek kad izlazite napolje, pa čak i dok ste u hladu, jer pesak i voda reflektuju štetne ultraljubičaste zrake, a oni mogu da se probiju i kroz suncobran.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Novosti"

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan