Struja od danas skuplja, kako će država nagraditi građane koji budu štedeli?

Struja od danas skuplja, kako će država nagraditi građane koji budu štedeli?

Savet Agencije za energetiku je krajem jula, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje. 

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama iznosi, bez poreza i taksi, 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na prethodnu prosečnu cenu za 6,5 odsto. Međutim, kako je krajem jula za portal N1 pojasnio ekonomista Mihailo Gajić, to znači da će konačni računi za struju biti uvećani za oko 8,3 odsto.

Struja poskupljuje 1. septembra


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana najavio je da će građani koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti drastičan popust na cenu električne energije.

Najavljen dodatni popust na cenu struje za građane koji budu štedeli

Preporuke Ministarstva za štednju struje: Manje javne rasvete, stepenice umesto lifta, hladniji stanovi...


Kako saznaje "Blic biznis",  u igri za nagradu domaćinstvima koja će uštedeti struju ostala su dva modela, jedan po kome bi se srazmermo procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine odredio popust i drugi po kome bi se za njih cena kilovata naplaćivala niže od one koja je važeća.

Ti modeli su na stolu stručnih timova iz kabineta predsednika Srbije i premijerke, kao i Ministarstva rudarstva i EPS-a, koji moraju vrlo brzo da odluče kako će država stimulisati građane i svoju predlog dostave Vladi, koja treba da taj dokument usvoji. Onaj treći, koji bi bar po mišljenju stručnjaka dao najveće efekte, a to je korekcija tarifnog sistema, odnosno smanjenje granice između plave i crvene zone, nije u igri za ovu zimsku sezonu, već će se o njemu razmišljati na proleće.

Prema saznanjima "Blica", prednost za sada ima prvi model, odnosno onaj koji je vezan za umanjenje računa srazmerno procentu manje potrošnje, s tim što postoji ideja da oni kod kojih je on veći od 10 posto imaju i dodatne benificije. Takođe, sve dileme oko "nagrade" države za štediše električne energije morale bi da se otklone tokom dana, najkasnije do kraja nedelje kako bi država potrošače dodatno motivisala u štednji električne energije. 

Izvori: mojnovisad.com, Blic.rs

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dežela, san svojih na svome

  pre 281 dan i 20 sati

  To je bar lako odgovoriti.
  Nagradiće ih tako - što ih neće kazniti.

  Oceni komentar:
  3
  6