Studenti Ciriškog Univerziteta oduševljeni manastirom Kovilj i čenejskim salašima (FOTO)

Studenti Ciriškog Univerziteta oduševljeni manastirom Kovilj i čenejskim salašima (FOTO)

Učesnici projekta “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori” Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihovi profesori, nalaze se u poseti Novom Sadu.

Njih je danas u Gradskoj kući primio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. 

Osnovni cilj projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, a kako je OŠ "Petefi Šandor" jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao i direktor te škole Zoltan Arđelan, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.


 

Nama je veliko zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo ove divne mlade ljude sa Ciriškog Univerziteta i da im predstavimo naš grad na najbolji mogući način. Novi Sad je multikulturalna sredina sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i raskošnom arhitekturom. Siguran sam da im je posebno zanimljivo da posete aktuelnu Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, i u našem gradu se odvija pregršt aktivnosti na tim poljima koje mogu da im privuku pažnju. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo, a najvažnije je da zasnivamo nova prijateljstva jer su prijateljstva između ljudi, najčvršće veze između država – istakao je Dalibor Rožić.


Kako javljaju iz Gradske kuće, doskorašnja profesorka Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović-Blikenstorfer, koja je jedna od glavnih aktera projekta, rekla je da studente dovode u Srbiju već 10 godina i da su uvek lepo dočekani, a da se Novi Sad posebno ističe kao dobar domaćin.

- Ove godine smo oduševljeni posetom OŠ ''Ivan Gundulić'' gde nas je dočekao izuzetan kolektiv, i imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada, da uporedimo sa našim obrazovnim sistemom. Obišli smo i manastir Кovilj, a svi studenti su bili oduševljeni vojvođanskim salašima. Svake godine dođe 24 studenta, i oni na ovaj način eliminišu predrasude koje su imali o ovoj zemlji – naglasila je Radmila Milović-Blikenstorfer koja je na prijemu u Gradskoj kući predstavila svoje naslednike, profesore koji će nastaviti da realizuju program “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori”.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan