Studenti novosadskog FTN napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon (FOTO)

Studenti novosadskog FTN napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon (FOTO)

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – "Hermes", za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. "Hermes", kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo na FTN.

Kako se navodi u saopštenju, prednju osovinu "Hermesa" pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila "kvad" sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.


Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković ističu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija i veoma su zahvalni na poverenju koje su dobili od Departmana.

- Rad na ovom projektu mi je omogućio primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija kao i praktičan rad na svim sistemima koje poseduju savremena vozila. Time pre svega mislim na hibridni pogon, koji će biti i na našem vozilu, koji je već sada svakodnevna realnost. Ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije. Želim da se zahvalim svim profesorima koji su bili otvoreni za svaku saradnju i pitanja koja smo imali za njih u toku rada, kao i Fakultetu tehničkih nauka na pruženoj šansi i poverenju – ističe Srđan.


- Veoma sam zahvalan na poverenju koje mi je ukazao Departman i na mogućnosti da se tokom studija upoznam sa praktičnim radom. Tokom realizacije projekta smo se susretali sa mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo sa inženjerskog aspekta i da ih tako rešimo. Svako će od učesnika na projektu sutra moći da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila od crteža na papiru, pa do prvih pređenih kilometara
– navodi Nikola.

INTERDISCIPLINARNI PRISTUP: Кonkretna tema izrade vozila nastala je kao rezultat saradnje između studenata Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo i nastavnika Кatedre za motore i vozila, koji su inicirali projekat, sa Кatedrom za energetsku elektroniku i pretvarače Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Pomoć u relizaciji ideje pružili su i Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn i Departman za proizvodno mašinstvo što je izuzetan primer interdisciplinarnog pristupa i saradnje među studentima i zaposlenima na FTN.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan