STUDENTI: Psihološka pomoć na svim fakultetima

STUDENTI: Psihološka pomoć na svim fakultetima

Tokom ispitnog roka najveći problem studentima predstavlja stres koji se javlja usled nesigurnosti, neke vrste euforije i nebrojeno faktora na koje oni sami ne mogu da utiču.

U literaturi, stres se vezuje za događaj u spoljašnjoj sredini, odnosno, za reakciju na događaj. On predstavlja odnos između osobe i okoline, u okviru koga osoba procenjuje da neki segment okoline uključuje pretnju, gubitak ili izazov za njene snage, pri čemu se javljaju karakteristične promene psihofiziološke ravnoteže.

Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Marko Nikolić kaže da se stres može manifestovati na više načina kroz život i u zavisnosti od toga koliko je situacija budući student preživeo u životu, prvi stres može doživeti u prvom ispitnom roku, ali isti taj stres može biti samo ponovna pojava.

- Kod anksioznosti možemo pričati o dva aspekta: možemo je gledati kao osobinu ličnosti i kao stanje. Kao stanje se javlja u nekom periodu, na primer, nekoliko dana pre ispita, a kao crta anksioznost može biti deo ličnosti i na taj način osoba je sklonija da doživljava stres i to može da se desi u bilo kom trenutku, pre ispita, posle, i oni teže podnose taj period - objasnio je Marko gostujući u emisiji "Pokretač".  

- Na početku ispitnog roka, često se dešava da se studenti žale roditeljima i prijateljima. Koliko to zapravo pomaže određenom studentu da prebrodi muke, s obzirom na to da postoji velika mogućnost da naiđe na nerazumevanje obe strane i da se stres samo poveća - objasnio je Marko.

- Kada su u pitanju roditelji, najveći broj studenata polaže račune roditeljima jer zavise finansijski od njih i samim tim pokušavaju da im objasne da to što rade nije lako, da možda neće uspeti, da će pasti ispit da bi roditelji smanjili očekivanje i to je u neku ruku predstavlja pomoć pomoć. Doduše, naravno može se desiti i ona druga strana - kaže Marko.

Opširnije o ovoj temi pogledajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sremska kamenica sahrane novi sad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad obeležavanje novosadske racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević astrologija jkp lisje zdravlje Spens zodijak isključenja servisne informacije isključenja struje novosadsko porodilište uhapšen diler servisne informacije novi sad bebe bez vode Novosadska racija dnevni horoskop elektrovojvodina novorođenčad izmena trase autobusa isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija saveti raspored sahrana i ispraćaja horoskop