Studenti smatraju da obrazovni sistem u Srbiji nije usklađen sa tržištem rada

Studenti smatraju da obrazovni sistem u Srbiji nije usklađen sa tržištem rada

Istraživanje "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o preduzetništvu u Republici Srbiji", koje je Centar za međunarodnu javnu politiku  sproveo u periodu od 6. novembra do 4. decembra 2017. godine, pokazuje da najveći broj studenata negira da je fakultetsko znanje dovoljno za pokretanje privatnog biznisa.

Istraživanje je obuhvatilo 1.200 studenata sa 30 fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na pitanje – da li smatrate da je stečeno obrazovanje na fakultetu dovoljno za pokretanje sopstvenog biznisa, čak 63,9 odsto ispitanika je odgovorilo sa – ne.

Sa druge strane, samo 19,3 odsto smatra da je znanje usvojeno na fakultetu dovoljno, dok 16,1 odsto uopšte nema stav o tom pitanju.

Rezultati istraživanja potvrđuju dva stava: nezadovoljstvo studenata ponuđenim nastavnim sadržajima, a sa druge strane, postojanje svesti studenata da je pored fakulteta potrebno i određeno neformalno obrazovanje, prenela je Radio televizija Vojvodine.

Većina ispitanika prepoznala je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu najveći potencijal za pokretanje biznisa – 20,7 odsto, a odmah ispod nalaze se informacione tehnologije i komunikacije – 16,6 odsto.

Čak 45,3 odsto ispitanih sebe vide kao lice zaposleno u privatnom sektoru, a četvrtina ispitanika kao lice zaposleno u javnom sektoru. Takođe, četvrtina ispitanika sebe vidi kao lice zaposleno u nevladinom sektoru.

Na pitanje o tome koji faktori najviše utiču na pokretanje privatnog biznisa, 53,5 odsto studenata političku situaciju u zemlji određuje kao negativan faktor, a samo 26,7 odsto kao pozitivan faktor.

Većina smatra da pozitivan uticaj imaju fakultet, porodica i prijatelji. Kao najveću prepreku pri pokretanju sopstvenog biznisa studenti su u najvećem broju izdvojili nedostatak početnog kapitala - 39,6 odsto.

Zatim slede: manjak perspektive – 25,3 odsto, zakonska regulativa – 18,2 odsto i neinformisanost – 9,1 odsto.

Čini se kao da mladi ne gaje poverenje u programe državnih subvencija za razvoj preduzetništva ali i da nisu dovoljno informisani.

Glavni problem nezaposlenosti čak 53 odsto ispitanih vidi u korupciji, nepotizmu i partokratiji, zatim 47 odsto smatra da je ekonomsko stanje u državi veliki problem, dok 27,4 odsto kao veliki problem određuje neusklađenost tržišta rada sa formalnim obrazovanjem.

Ovi podaci govore da mladi kao najveću prepreku svom zaposlenju vide državu i njene strukture.

Ono što je zanimljivo jeste da veliki broj uopšte nije bio upućen u značenje reči nepotizam.

Takođe, 41,1 odsto smatra da država ne preduzima nikakve napore da stimuliše pokretanje privatnog biznisa, dok samo 4,8 odsto državu vide kao jaku podlogu i inicijatora za pokretanje biznisa.

Na pitanje – da li smatrate da bi pristupanje EU uticalo na unapređenje preduzetništva u Srbiji 34,5 odsto ispitanika smatra da bi ulazak u EU pozitivno delovao na razvoj preduzetništva, dok 35,5 odto studenata smatra da bi to imalo negativne posledice.

Zanimljivo je da o tom pitanju čak 29 odsto studenata nema nikakav stav.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan