Studija otkrila osam navika koje vam mogu produžiti život za 24 godine

Studija otkrila osam navika koje vam mogu produžiti život za 24 godine

Prošlog meseca je na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu predstavljeno istraživanje  koje je pokazalo da je praktikovanje osam zdravih navika u dobi od 40 godina povezano sa dodatne 24 godine života za muškarce.

Žene su imale slične koristi od uključivanja ove prakse u svoje živote u dobi od 40 godina, uz dodatnu 21 godinu života, piše BIZLife.

Bili smo zaista iznenađeni koliko se može dobiti usvajanjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora životnog stila. Što ranije, to bolje, ali čak i ako napravite malu promenu u svojim 40-im, 50-im ili 60-im godinama, to je i dalje korisno – rekao je Ksuan-Mai Nguien, vodeći autor studije i specijalista za zdravstvene nauke u Odeljenju za boračka pitanja, u saopštenju za javnost.

8 navika koje bi vam mogle produžiti život do 24 godine

Osam navika, navedenih po redosledu, počevši od najvećeg uticaja na životni vek, uključuju:

• Vežbanje
• Nema zavisnosti od opijata
• Izbegavanje pušenja
• Upravljanje različitim nivoima stresa
• Zdrava ishrana
• Izbegavanje alkohola
• Davanje prioriteta dobrom snu
• Održavanje pozitivnih društvenih odnosa

Činilo se da čak i dodavanje samo jedne od navika u rutinu obezbeđuje 4,5 odnosno 3,5 godine života više za muškarce i žene. Praktikovanje samo dve navike je dodalo još sedam godina života za muškarce i osam godina za žene, piše CNBC Make It, a prenosi BIZLife.

Studija je proučavala izbor načina života više od 700.000 američkih vojnih veterana od 40 do 99 godina, koji su učesnici višegodišnje studije pod nazivom "Million Veteran Program".

Istraživanje je pokazalo da su nedostatak fizičke aktivnosti, upotreba opijata i pušenje imali najveći uticaj na životni vek sa 30 do 45 odsto povećanim rizikom od smrti.

Stres, opijanje, loša ishrana i slab san bili su povezani sa povećanjem rizika od smrti za oko 20 odsto, a nedostatak pozitivnih društvenih odnosa bio je povezan sa 5 odsto povećanim rizikom od smrti – navedeno je u saopštenju.

U studiji je zaključeno da ipak nikad nije kasno da se usvoji zdrav način života.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suprotno mišljenje

  pre 308 dana i 17 sati

  Ne, zaboga. Ima li neka studija kako skratiti život u ovom paklu?
  Život na Zemlji nije nagrada već kazna.

  Oceni komentar:
  3
  6