Studio "M" i objekat Radio Novog Sada predati Pokrajinskoj vladi

Studio "M" i objekat Radio Novog Sada predati Pokrajinskoj vladi

U nadležnost Pokrajinske vlade danas, 5. februara, predati su objekat Radio Novog Sada i Studio "M", koji su bili u vlasništvu Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

Naša dužnost je da očuvamo ovaj objekat. U toku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju Studija "M" i verujem da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati i građevinsku dozvolu. On će, nakon rekonstrukcije, i u budućnosti nastaviti da funkcioniše kao i do sada, nudeći koncertne i kulturne sadržaje – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kada je reč o prostorijama Radio Novog Sada, ideja Pokrajinske vlade je, kako je naveo, da u njima bude smeštena kulturna baština 20. veka.


– U tom objektu želimo da čuvamo našu bogatu kulturnu baštinu i arhivu filma, stripa, književnosti, da je digitalizujemo i na jednom mestu predstavimo u modernoj formi. Ovaj objekat biće poseban, originalan i jedinstven hram kulture –  izjavio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade zahvalio je svima koji su učestvovali u izgradnji nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, ističući da je ovaj veliki projekat završen zahvaljujući Vladi Srbije, i kako je rekao, "timskom radu svih nas koji smo doprineli njegovoj realizaciji".

– Uručenje ključeva simboličan je, značajan i emotivan trenutak za sve zaposlene na Radio-televiziji Vojvodine. Ovo je i rezultat zajedničkog posla i prilika da ukažemo na istorijski i kulturni značaj ovog objekta – kazao je generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica.

Studio "M", arhitektonsko remek-delo Pavla Žilnika, zaštitni je znak Radio Novog Sada, izgrađen šezdesetih godina prošlog veka. Jedini je prostor u gradu koji u sebi spaja koncertnu dvoranu i studio za snimanje i prenose. Zgrada Radio Novog Sada nastala je kao Dom novosadske zanatske mladeži i sagrađena je pre Tanurdzićeve palate i zgrade Banovine.

Podsećamo, pre mesec dana, Novosađane je uznemirilo izbacivanje stvari iz Studija M, ali su nadležni iz RTV-a rekli da je u pitanju bio otpadni papir.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sila nam poručuje

  pre 67 dana i 15 sati

  "E, sad bi to valjalo porušiti, i tu da nam Galens sagradi jednu milijunspratnicu."
  Misle oni.
  Ne bojte se.
  U budućem ratu ovu će zgradu, zgradu Trgovačke Omladine, mimoići svako granatiranje i bombardovanje neprijateljske vojske sa Oficirca.
  Što ne bih mogao reći za Dunavski park, koji će kompletno biti uništen, kao i zgrade do Trgovačke omladine.
  Imam precizne slike, još desetinama godina u prošlosti, od današnjeg dana.

  Oceni komentar:
  0
  4