Subotica: Teško obolelu drugaricu žele da izbace iz škole

Subotica: Teško obolelu drugaricu žele da izbace iz škole

Nekoliko učenica petog razreda subotičke OŠ "Ivan Goran Kovačić" želi da pokrene peticiju da se njihova školska drugarica, teško bolesna Gala Savić izbaci iz škole.

Grupa devojčica je na zajedničkoj vajber-grupi predlagala da se Gala, obolela od bulozne epidermolize, neizlečive bolesti kože, izbaci iz škole jer ne žele više da budu u njenoj blizini.

Po rečima Galine majke Đorđije Aksentijević, devojčice već neko vreme njenu ćerku šikaniraju, verbalno maltretiraju, ne daju joj da učestvuje u školskim nastavnim i nenastavnim aktivnostima...

- Strašno je što te devojčice nikakvu primedbu na ponašanje mog deteta nisu imale, niti je svadljiva, konfliktna, tužibaba ili tako nešto, sem da je bolesna, da ne vole da vide zavoje i da njene kreme specifično mirišu - naglašava Đorđija Aksentijević. - Gala je od rođenja bolesna, svesna je svog stanja, navikla je na razne poglede i komentare, ali ju je ovo jako pogodilo. Iako je sjajan đak, svaki odlazak u školu je za nju je postao noćna mora.

Gala boluje od bolesti koja je u narodu poznata kao "deca leptiri", usled koje se koža ljušti i pri najmanjem dodiru stvaraju se rane. I pored stalnih bolova koje trpi, devojčica je odličan đak, ređa diplome sa brojnih takmičenja, a minulog vikenda je na gradskom takmičenju iz matematike osvojila drugo mesto.

- U protekle četiri godine nije bilo nikakvih problema, a sve ovo je počelo pre šest meseci, kada sam tražila da se deca ne sele iz kabineta u kabinet, već da imaju časove u jednoj učionici jer je to za nju problem - nastavlja majka. - Obraćala sam se školi, ali oni očigledno nisu želeli da vide težinu problema. Želim samo da moje dete ima normalan školski dan, da ako je već opterećena bolešću ne trpi i neku društvenu osudu, za koju nije kriva. Nije sramota što je bolesna, sramotno je sve ono što joj se dešava.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad isključenje vode novi sad Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad betanija Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu novosađani servisne informacije servisne informacije novi sad sremski karlovci Hitna pomoć vremenska prognoza bebe bez struje bez vode RHMZ Spens javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad sahrane novosadsko porodilište elektrovojvodina jkp lisje raspored sahrana novi sad gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje