Subvencije za ugradnju solarnih panela moći će da dobiju i Novosađani

Subvencije za ugradnju solarnih panela moći će da dobiju i Novosađani

Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je sredstva za 37 lokalnih samouprava u Srbiji.

Ukupno će biti izdvojeno oko 193 miliona dinara, od kojih će po pola finansirati Ministarstvo energetike i opštine i gradovi koji su izabrani na konkursu.

Najviše novca, po pet miliona dinara, izdvojili su Novi Sad, Malo Crniće, Bor, Đuprija, Raška, Kragujevac, Jagodina i dve beogradske opštine, Zvezdara i Obrenovac. Čačak i Apatin su izdvojili po 4.950.000 dinara, a Lučani, Paraćin i Pećinci po tri miliona dinara. Novi Pazar će izdvojiti 2,5 miliona dinara, Vranje 2,4 miliona, Smederevo 2,35 miliona dinara, Vladičin Han 1,5 milion, Barajevo 1,25 miliona, a Rača 1,2 miliona dinara. Po dva miliona izdvojili su Kraljevo, Prijepolje, Užice, Majdanpek i Arilje, a po milion dinara Bojnik, Aranđelovac, Bosilegrad, Sokobanja, Sviljanac, Aleksinac, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vrnjačka Banja i Boljevac. Namanje novca za ugradnju solarnih panela izdvojila je opština Zemun, 500.000 dinara, piše euronews.rs.

Ministarstvo eneregtike bi trebalo tokom sledeće nedelje da zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama, a posle toga će opštine i gradovi raspisati javne pozive za firme koje će učestvovati na konkursu nabavke i ugradnje solarnih panela. Nakon izbora izvođača po opštinama, biće raspisani i javni pozivi za građane koji žele da ugrade solarne panele na svoja domaćinstva uz subvenciju države i lokalne samouprave od najviše 50 odsto.

U obrazloženju Ministarstva energetike je navedeno da je za ove namene prvobitno bilo izdvojeno 50 miliona dinara, ali da su, zbog velikog broja prijava iz opština i gradova, odobrena dodatna sredstva.

Imajući u vidu veliko interesovanje jedinica lokalnih samouprava, da kroz programe finansijski podstaknu energetsku sanaciju porodičnih kuća i činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Srbije, obezbedili smo 47,6 miliona dinara da bi se finansirali programi svih 37 lokalnih samouprava – navode iz resornog ministarstva. 

Ministarstvo energetike odbilo je prijave 11 opština i gradova, od koji su tri označene kao neblagovremene, šest nije imalo urednu dokumentaciju, dok u dve sadržina prijave nije bila u skladu sa javnim pozivom. Požarevac, Žabari i Mali Iđoš su zakasnili sa predajom dokumentacije, pa je ona stigla četiri dana po isteku konkursa. Pirot, Kruševac, Niš, Preševo, Odžaci i Brus nisu dostivili izvod iz budžeta što je bila obavezna dokumentacija.

Mionica je odbijena jer su lokalne vlasti opredelile milion dinara, a od resornog ministarstva su tražile pet miliona, dok su iz Lebana izdvojili 480.000 dinara, a tražili su 1,9 miliona dinara. Uslov konkursa je bio da Ministarstvo energetike učestvuje najviše sa sumom koju opredeli i opština, odnosno grad, saznaje euronews.rs.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan