Sud u Strazburu presudio u korist Novosađanina pretučenog u policiji

Sud u Strazburu presudio u korist Novosađanina pretučenog u policiji

Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu naložio je državi Srbiji da na ime nematerijalne štete isplati 2.700 evra našem sugrađaninu Aleksandru Zličiću (39) i još 4.000 evra za troškove postupka, jer je 2014. godine bio pretučen u novosadskoj policiji.

Odluka suda doneta je jednoglasno u pogledu povrede člana Evropske konvencije o zabrani nečovečnog i ponižavajućeg tretmana, dok je sud glasovima 6 prema 1 odbio deo tužbe Zličića koja se odnosila na povredu prava na fer saslušanje, objavio je danas Evropski sud, a prenosi RTV. 

Aleksandar Zličić bio je uhapšen 10. januara 2014. godine zbog nedozvoljenog držanja marihuane dok je sa prijateljem sedeo napolju na klupi, nakon čega je u policijskoj stanici, kako je tvrdio, pretučen, svlačen, a prećeno mu je porodicom i devojkom, pa je, u strahu od zlostavljanja, potpisao potvrdu o zapleni.

Međutim, on je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i u lekarskom izveštaju su mu konstatovane povrede, nakon čega se obratio tužilaštvo koje je njegove navode odbacio zbog nedostatka dokaza.

Zličić je u krivičnom postupku pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja marihuane.

Zahtev za zaštitu zakonitosti i žalba Ustavnom sudu mu nisu prošli, ali je u parničnom postupku uspeo da dobije odštetu zbog ponižavanja u policiji.

Novosadski prvostepeni sud mu je dosudio, u dinarskoj protivvrednosti, 670 evra za bol i patnju, 835 evra za pretrpljeni strah i 605 evra za troškove, ali su ovi iznosi kasnije umanjeni u žalbenom postupku, mada je presuda potvrđena.

Evropski sud je u svojoj odluci utvrdio da je sama odluka domaćih sudova bila dovoljna da utvrdi kršenje člana Evropske konvencije o ljudskim pravima u vezi sa zlostavljanjem u policiji.

Međutim, primetio je, kako navodi, i druge faktore koji bi doveli do takvog zaključka, uključujući medicinske izveštaje i svedočenja.

Ukazao je da je u prilog povredi pomenutog člana utvrdio i odsustvo odgovarajuće istrage o navodima Zličića o zlostavljanju.

Što se tiče prava na pravično saslušanje, Evropski sud je zaključio da pomenuto zlostavljanje nije bilo ključno za osuđujuću presudu i da je Zličić imao pošteno suđenje.

Oceni vest:
16
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • comi

  pre 479 dana i 16 sati

  imbecili panduri tuku i prete i maltretiraju narod jer su kerivi bedni iskompleksirani potplaćeni

  Oceni komentar:
  1
  12
 • matija

  pre 479 dana i 13 sati

  stvarno glupo, ako je pusio, pusio je i dobije kaznu nema potrebe da ga iko tuce... 2700e je smesno, trebalo je da dobije bar 10000 pa da razmisle sledeci put kad krenu u demonstraciju sile....

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Furla

  pre 477 dana i 22 sata

  Dok god pandur misli da ga uniforma cuva od stangle - u gadnoj je zabludi. Jednog po jednog, lagano. Ne mora Strazbur, "namiris" se sam...

  Oceni komentar:
  1
  2