Sumnjive radnje, sumnjivi interesi: Protest zbog urušavanja Novog Sada

Sumnjive radnje, sumnjivi interesi: Protest zbog urušavanja Novog Sada

Vojvođanske nevladine organizacija ocenile su danas da rušenje zgrade Komunalne banke u centru Novog Sada, koja je bila pod zaštitom države kao spomenik od kulturno-istorijskog značaja, predstavlja svojevrsni vandalizam.

 U saopštenju 16 organizacija civilnog društva ističe se da će novi soliter drastično narušiti izgled centra Novog Sada, a osim što je u suprotnosti sa svakom urbanističkom logikom, iza njega stoje brojne veoma sumnjive radnje i interesi.

- Podsećamo da su novosadske arhitekte prošlog leta uputile otvoreno pismo Gradu u kojem su od gradskih vlasti tražili da se stopira promena urbanističkog plana koji će omogućiti rušenje zgrade banke i izgradnju solitera - podseća se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da su arhitekte upozorile da će promena "osakatiti vizuelni sklad strogog centra grada" i da su mediji već pisali o sumnjivim okolnostima pod kojim je gradska vlast naprasno unela izmene u urbanistički plan kako bi omogućila ovu "investiciju", pritom odbijajući sve, brojne stručne primedbe, koje su upućivale čak i pojedine gradske institucije.

- Vojvođanske NVO ponavljaju pitanje koje su brojni stručnjaci i građani već postavljali, a ono glasi: zašto je gradska vlast, i u čijem interesu, odlučila da uništava kulturno nasleđe grada? Pitanje koje interesuje građane jeste i ko stoji iza ove investicije i u kojoj meri su njegovi poslovni interesi vezani za vladajuću stranku? Takođe, pitanje je šta će biti sa jermenskim spomenikom, odnosno Nadgrobnim spomenikom jermenske porodice Čenazi? - navodi se u saopštenju vojvođanskih NVO.

Organizacije su ocenile da je gradska vlast i u ovom slučaju demonstrirala osionost i spremnost da otvoreno gazi interese Novog Sada i njenih građana, a način na koji se izvode radove prilikom rušenja banke takođe je van svih propisa, jer se pešaci usmeravaju na ulicu kojom se odvija automobilski saobraćaj, čime se ugrožava njihova bezbednost. Vojvođanske NVO su ukazale na činjenicu da se planiraju još neke "velike investicije", kao recimo ona koja se najavljuje u okolini SPENS-a, na sportskom kompleksu.  

- Smatramo da je potrebna široka građanska akcija ukoliko želimo da sprečimo dalje uništavanje Novog Sada - piše u saopštenju, koje su potpisali Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti, Centar za afirmaciju slobodne misli, NGO authentic vojvodina, Pokret za očuvanje kulturnog nasleđa Save, Volonterski centar Vojvodine, Pokret gorana Novog Sada, Iz kruga – Vojvodina i Kulturanova.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodni zidar

  pre 2436 dana i 19 sati

  Zna se kakvi su iteresi grupe okupljene oko gradske vlasti, a to je relacija Galic (GALENS) - gradska vlast SNS - grupa oko Dodika (RS). Treba samo oslusnuti sta ljudi koji su u bliskom odnosu sa doticnom alijansom, kako se peru pare Rep.srpske i SNS i ko sve ima nekretnine u zgradama koje je gradio Galens.
  A osim toga treba proveriti odakle jednom "decaku" starom 34 godine sav tav kapital, koji se ulaze zadnjih nekoliko godina u izgradnju pod firmom Galnes!!

  Oceni komentar:
  1
  14