Sutra isplata jednokratne pomoći medicinarima, evo kome će sve na račun "leći" 10.000 dinara

Sutra isplata jednokratne pomoći medicinarima, evo kome će sve na račun "leći" 10.000 dinara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će sutra biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, i da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra, saopštilo je danas to Ministarstvo.

Zdravstveni radnici koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta dobiće jednokratnu pomoć – rekao je Mali.

Dodao je da samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000.

Novac će, prema njegovim rečima, dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, "jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna, od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla" .

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

Mali je zahvalio medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

Podsetio je da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata, što je u uslovima krize, "gotovo nezamislivo".

Napomenuo je da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv korona virusa i da će je među prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni

Ulažemo vanljudske napore da nabavimo vakcinu što pre. Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana – naveo je Mali i dodao da se pregovora sa više proizvođača.

Prema njegovim rečima, država ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije, u celini.

Mali je rekao i da je budžet Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu i da će Srbija imati najmanji privredni pad u Evropi i on će biti oko jedan odsto.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 1048 dana i 10 sati

  Niste u pravu nije isto biti u kovid i na terenu u bolesnickim sobama i na salterima . Nisu svi jednako podneli teret ovog sistema.

  Oceni komentar:
  0
  0