Sutra je referendum o promeni Ustava Srbije, evo šta bi trebalo da znate

Sutra je referendum o promeni Ustava Srbije, evo šta bi trebalo da znate

Na referendumu koji će biti održan u nedelju, 16. januara, od 7 časova ujutru do 20 časova uveče, građani će odlučivati o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Pitanje, na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava". Republička izborna komisija (RIK) objavila je da je ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama 6.510.233.

Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

U Srbiji se ukida cenzus za referendum i narodnu inicijativu!


Radio 021 podseća da akt o promeni Ustava podrazumeva nekoliko promena koje državni organi nazivaju depolitizacijom pravosuđa. 

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rešenja, da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela. U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini. 

U njihovom sastavu, saznaje 021.rs, više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

U radnom telu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruženja – Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije, koji su poručili građanima da su ove promene značajne za depolitizaciju pravosuđa. Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su građane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći razne primedbe na predložena rešenja.

PRL: I SNS i opozicija izbegavaju da kažu da su ovakve izmene Ustava izborili sudije i tužioci


U osporavanju je iznet, kao redovan, zahtev da se sa promenom Ustava sačeka jer je sadašnja Skupština Srbije "jednostranačka", s obzirom na njen sastav. Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegacije.

Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije. Posle referenduma, kako se očekuje, ubrzo će biti raspuštena Narodna skupština i raspisani parlamentarni izbori.

Gde je vaše glasačko mesto možete da proverite OVDE.

Ako iz zdravstvenih razloga niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu, prijavite se Gradskoj izbornoj komisiji.

REFERENDUM: Kako da se prijavite ako ne možete da dođete na glasačko mesto


Pored Partije radikalne levice, svoje mišljenje o tome kako građani treba glasaju na referendumu, i da li uopšte treba da izađu na njega, iskazale su mnoge političke partije, udruženja i pojedinci.

Naravno, partije i njihovi predstavnici koji učestvuju u vlasti, mahom podržavaju promene Ustava Srbije. Prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević pozvao je građane da izađu na referendum jer je, kako ističe, "to važno za budućnost svih nas". Ustavne promene podržavaju i novosadski odbor Jedinstvene Srbije i Socijalističke partije Srbije.

VUČEVIĆ: Nema ništa demokratskije od referenduma


S druge strane, većina opozicionih stranaka je pozvala građane Srbije da izađu na referendum i zaokruže "NE". Među njima su "Dosta je bilo – Suverenisti", Vojvođanska partija, Pokret slobodnih građana, Akcija progresivne Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke Srbije i Srpska radikalna stranka. Sa njima se slaže i Građanski preokret. 


Akcija progresivne Vojvodine: Zašto na referendumu o ustavnim promenama zaokružiti NE

Vojvođanska partija: Vojvođansko NE na Ustavnom referendumu


Narodna stranka, Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde
 preporučuju građanima da  bojkotuju referendum.

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za interkulturnu komunikaciju smatraju da je ustavni referendum, koji će se održati u nedelju, "nelegitiman, besmislen i ponižavajući za sve građane, a da su potencijalne ustavne promene u oblasti pravosuđa loše, nedorečene i neće doneti nikakav boljitak u pravu građana na nepristrasno i nezavisno suđenje". Oni pozivaju Vojvođane da se odluče između bojkota referenduma ili zaokruživanja opcije "ne".

Izvor: 021.rs, mojnovisad.com

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pezos

  pre 214 dana i 7 sati

  NE ali ne zbog vojvođanerskih političara u pokušaju nego zbog naroda Srbije i suvereniteta naše države.

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Glasam NE! Odlučno NE!

  pre 214 dana i 4 sata

  Da se kladimo ovde i sada u 100 evra, da će referendum uspeti?
  Najviše zbog onih koji neće izaći, zbog raznoraznih strahova.
  A inače imam poverenja u administratora baze podataka, da će glasove prepraviti onako kako mu moćnici kažu i kako Evropi odgovara.
  Oni nad nama sprovode eksperiment, koji će kasnije pritiskom usloviti i Grčku, Portugaliju i Italiju, zemlje definisane sa nama za pripremu svetskog poretka.
  Da vidim, kada sudije naprave državu u državi - šta će onda pričati isti ovi sa TV-a.

  Oceni komentar:
  0
  7