Sutra počinje mala matura, đaci će polagati tri ispita za tri dana

Sutra počinje mala matura, đaci će polagati tri ispita za tri dana

Završni ispiti za osnovce, mala matura, počeće u ponedeljak, 17. juna i trajaće do srede u školama u Srbiji.

U ponedeljak polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija), javlja B92.

Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 časova.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da "zarade" maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da će završni ispiti za osnovce biti test i za škole i za đake, a da oni nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli.

- Bitno da ujutru stignu svi na vreme, da prostorije za polaganje budu provetrene, da deca dobiju vodu, da ih dočekaju razredne starešine i provere da li sva deca imaju đačke knjižice, potreban pribor. Zatim starešine napuštaju prostorije i dolaze dežurni nastavnici koji su deci nepoznati – objašnjava Nedeljković.

Ona dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja. Ističe da odgovori moraju biti napisani hemijskom jer se običnom olovkom neće priznati, prenosi B92.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan