"SUVERENISTI": Velik broj nepravilnosti na biralištima, RIK da poništi izbore

"SUVERENISTI": Velik broj nepravilnosti na biralištima, RIK da poništi izbore

Njanovije saopštenje izborne liste "Suverenisti" prenosimo vam u celosti.

– DJB zahteva od predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića da, zbog velikog broja uočenih nepravilnosti na sajtu RIK-a u objavljenim zapisnicima sa biračkih mesta, preduzme mere na zaštiti ne samo izborne volje građana već i javnog poretka Republike Srbije.

Na samo jednoj gradskoj opštini, Čukarici, iz objavljenih zapisnika jasno se vidi da su sva biračka mesta zatvorena u 20 časova, kao i da je birački odbor završio sa svojim radom takođe u 20 časova. Kako je i teoretski nemoguće da je u pitanju identična slučajna greška različitih lica u različitim biračkim odborima, postoji osnovana sumnja da je jedna osoba izvršia sačinjavanje svih zapisnika što otvara i više nego osnovanu sumnju da je to isto lice i upisalo netačne rezultate glasanja u zapisnike.

Isto je i sa mnogim drugim zapisnicima iz npr. Šida, GO Voždovaca i očigledno je da ovakvih primera ima i po celoj Srbiji.

U mnogim zapisnicima nedostaje i podatak kada su biračka mesta zatvarana, što onemogućava i utvrđivanje početka roka za izjavljivanje prigovora u cilju zaštite izbornog prava građana.

Izborni materijal u RIK je pristizao sa neviđenim kašnjenjem koje može da se meri u desetinama sati, što takođe otvara sumnju da zapisnički konstatovani rezultati nisu verodostojni i da ne predstavljaju izbornu volju građana.

Smatramo da je RIK dužan da poništi izbore na ovim, ali i svim drugim opštinama gde se uoče slične nepravilnosti. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević takođe je dužan da o svemu ovome obavesti nadležno tužilaštvo kako bi se utvrdilo koje NN lice je falsifikovalo zapisnike i samim tim izvršilo krivično delo.

Svi ovi postupci i nepravilnosti koje smo utvrdili, prete da ugroze kompletan izborni proces jer je očigledno da ne predstavljaju izbornu volju građana. Suverenisti će nastaviti da broje glasove, a podneli smo i 2700 prigovora na nepravilnosti za isto toliko biračkih mesta u Srbiji – kaže se na kraju saopštenja "Suverenista".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan