Svake dve nedelje jednu ženu u Srbiji ubije član porodice

Svake dve nedelje jednu ženu u Srbiji ubije član porodice

U proseku svake dve nedelje jednu ženu u Srbiji ubije član porodice. Zbog toga organizacije za zaštitu žena traže da se formira posebno telo koje bi se bavilo femicidom, a i da taj zločin iz mržnje prema ženi uđe u Krivični zakonik. Femicid je posebno krivično delo u zemljama Latinske Amerike, a u Evropi samo na Kipru i Malti.

Sanju, Draganu, Nevenu, Mariju, ubili su partneri. Od početka godine - devet ubistava za devet nedelja.

Nema nikakve dileme da je ovo posebna vrsta nasilja i da ga kao takvo treba i tretirati. Reč je o ženama žrtvama nasilja, koje su ubijene zato što su žene. Muškarci smatraju da su njihovo vlasništvo i da imaju pravo čak i da je ubiju – kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. 

Naglašava da je važno da stvari nazovemo pravim imenom, iako to suštinski nije rešenje problema. 

Oko imena pravnici nemaju dilemu: femicid jeste teško ubistvo žene, ali nisu za to da se kao pojam uvede u krivično pravo. Profesor Pravnog fakulteta dr Milan Škulić objašnjava da je reč o teškom krivičnom delu za koje je propisana minimalna kazna od 10 godina ili 20 godina zatvora, a moguća je i kazna doživotnog zatvora.

U praksi se, međutim, često ne kvalifikuje kao teško ubistvo, pokazalo je istraživanje FemPlatza. Od 2019. kada je u Srbiji uvedena doživotna kazna, dva puta je dosuđena za ubistvo žene.

U trećini slučajeva kazna je 10 ili 15 godina. U Ministarstvu pravde kažu da za krivično delo učinjeno iz mržnje prema ženi, sudije imaju prostora da odrede teže kazne. 

Od deset ubijenih žena u Srbiji, osam je strada od ruke člana porodice, a to je moglo da se spreči, tvrde organizacije za zaštitu žena i predlažu da se formira Nacionalno telo za praćenje femicida. To je i obaveza države prema Strategiji za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja od pre dve godine. 

Kosana Beker iz FemPlatza navodi da Nacionalno telo treba da im obezbedi informacije o ubijenim ženama, kako ih ne bi sakupljali iz medija. 

– Telo bi trebalo da se, kada se desi femicid ili pokušaj femicida, istog momenta aktivira i da isprati kako je ko postupao i šta treba da se uradi da se to više ne bi dešavalo – navodi Bekerova. 

Pročitajte ceo tekst na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Odakle se lansira agresija?

  pre 7 dana i 16 sati

  E, sad se nameće pitanje, ako je takvo stanje, kakvo je to ponašanje žena u odnosu na nekada,u kom pravcu se menja i hoće li se dogoditi potreba za isključivo ženskim državama i isključivo muškim državama?
  Jer,iako je informisanje u prošlim vekovima bilo slabije, nisu ni muškarci stavljani u situacije agresije prema ženama.
  Kanda vas je Klara Cetkin ipak zeznula. Da ne kažem onu drugu srpsku reč, zabranjenu na srpskom a dozvoljenu na svim ostalim jezicima.
  Ono, kad ti brane govor tvojim jezikom.

  Oceni komentar:
  0
  5