Svaki deseti punoletni stanovnik Srbije boluje od astme

Svaki deseti punoletni stanovnik Srbije boluje od astme

Oko deset odsto stanovnika Srbije starijih od 18 godina boluje od astme a ta bolest je i dalje jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva u svetu, saopšteno je juče.

U saopštenju Gradskog zavoda za plućne bolesti Beograda, navodi se da u Srbiji oko osam odsto dece boluje od te bolesti.

- Iako je ovo neizlečiva bolest, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života pacijenta, navodi se u saopštenju izdatom u susret Svetskom danu astme, koji se obeležava 3. maja.

Dodaje se da je astma jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva i da od nje u svetu boluje oko 334 miliona ljudi, a broj obolelih iz godine u godinu naglo raste.

- Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da gotovo polovina lečenih pacijenata obolelih od astme ostaje nekontrolisana, a samo 20 odsto pacijenata imalo je kontrolisanu astmu. Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo inhaler svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika bilo sigurno da dobro kontroliše svoju astmu, dodaje se u saopštenju zavoda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan