Svaki deveti Novosađanin srčani bolesnik

Svaki deveti Novosađanin srčani bolesnik

Analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazale su da svaki deveti Novosađanin boluje od neke kardiovaskularne bolesti.

Međutim, taj podatak ne čudi lekare koji ističu da je Vojvodina pogodno tlo za nastanak ovih bolesti, pre svega zbog načina ishrane, gojaznosti i hroničnog stresa. Čak 42 odsto smrtnih slučajeva su ishod nekih srčanih bolesti, a direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dr Aleksandar Redžek upozorava na promenu starosne strukture pacijenata.

- Populacija je sve starija, pa su i pacijenti najčešće stariji ljudi. Međutim, sve češće se dešava da i mlađi ljudi, koji imaju od 30 do 50 godina budu primljeni na bolničko lečenje u takvom stanju da je neophodno angažovanje timova koji se bore za njihov život. Nije retkost ni da pacijenti koji imaju 20 godina budu tako teško bolesni, poručio je Redžek.

Osim što direktno utiču na smrt, srčane bolesti imaju značajan uticaj na razvoj invaliditeta i smanjenje radne sposobnosti, a rešenje ovog problema bi bilo u otvaranju novih interventnih kardioloških centara u Vojvodini, u kojima bi se pravovremenim otvaranjem arterije pacijentu spasio život. 

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu Dnevnika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan