Svaki drugi lek kupljen na internetu lažan i potencijalno toksičan

Svaki drugi lek kupljen na internetu lažan i potencijalno toksičan

Polovina lekova koji se kupuju na internetu je falsifikovana i potencijalno toksična. Ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića, prolaze samo minimalne kontrole i provere.

Upozoravaju ovo u Ministarstvu zdravlja Srbije i ukazuju na to da bi nedavno potpisana Konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na tržištu. Količina i vrsta lekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa, flajera...) menja se iz godine u godinu, prenose "Novosti".

– Trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi. Od suplemenata, to su proizvodi za potenciju i za mršavljenje – kažu u Ministarstvu. 

Profesor dr Momir Mikov, sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže za "Novosti" da proizvodi za potenciju donose visoke profite i brzo se prodaju. Rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama – od proizvodnje i transporta do prodaje na malo.

– Najveći broj falsifikata u Srbiju dolazi iz inostranstva, jer se nikome ne isplati da se bavi proizvodnjom ovde, za malo tržište naše zemlje. Kupuju se preko interneta, flajera, oglasa, preuzimaju brzom poštom i plaćaju karticom – navodi prof. Mikov za "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad zodijak isključenje vode horoskop jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad bebe Isključenje struje bez struje raspored sahrana novi sad isključenja struje novosadska policija jkp lisje MUP bez vode novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci dnevni horoskop novorođenčad mup novi sad JKP Vodovod i kanalizacija policija raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad betanija RHMZ