Svaki drugi lek kupljen na internetu lažan i potencijalno toksičan

Svaki drugi lek kupljen na internetu lažan i potencijalno toksičan

Polovina lekova koji se kupuju na internetu je falsifikovana i potencijalno toksična. Ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića, prolaze samo minimalne kontrole i provere.

Upozoravaju ovo u Ministarstvu zdravlja Srbije i ukazuju na to da bi nedavno potpisana Konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na tržištu. Količina i vrsta lekova na crnom tržištu (internet, prodaja preko oglasa, flajera...) menja se iz godine u godinu, prenose "Novosti".

– Trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi. Od suplemenata, to su proizvodi za potenciju i za mršavljenje – kažu u Ministarstvu. 

Profesor dr Momir Mikov, sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže za "Novosti" da proizvodi za potenciju donose visoke profite i brzo se prodaju. Rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama – od proizvodnje i transporta do prodaje na malo.

– Najveći broj falsifikata u Srbiju dolazi iz inostranstva, jer se nikome ne isplati da se bavi proizvodnjom ovde, za malo tržište naše zemlje. Kupuju se preko interneta, flajera, oglasa, preuzimaju brzom poštom i plaćaju karticom – navodi prof. Mikov za "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan