Svaki građanin Srbije u proseku godišnje baci 35 kilograma hrane

Svaki građanin Srbije u proseku godišnje baci 35 kilograma hrane

U Srbiji se godišnje baca blizu 250.000 tona hrane ili 35 kg po stanovniku dok se u ugostiteljstvu naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji gde oslobađaju velike količine štetnih gasova umesto da budu upotrebljene za proizvodnju energije, hrane za životinje ili komposta.

To je na konferenciji za novinare saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao deo projekta za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ i kompanija Esotron, prenosi N1. Istraživanje je pokazalo da ugostiteljski objekti dnevno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, a u zdravstvenim ustanovama u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno čak do 28 kilograma. Oko 65 odsto ugostitelja i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja, a 19 odsto firmi i ustanova priznaje da taj otpad baca u kontejner.

Šef Jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a Slobodan Krstović kaže da je glavni preduslov da bi se počelo sa odvajanjem otpada od hrane postojanje odgovarajuće infrastrukture, obavezujućeg zakonskog okvira, ali i uvodđenje podsticajne politike kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom, umanjenjem poreza ili naknadom za odnošenje otpada.

Kao jedan od prvih koraka kreirali smo Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane koji nudi praktične savete. Trebalo bi najpre sprečiti stvaranje otpada smanjenjem porcija ili boljim planiranjem nabavke, a kada otpad nastane raditi na njegovoj separaciji i kontaktirati ovlašćenog operatera koji će ovaj otpad zbrinuti na adekvatan način koji nije štetan po životnu sredinu − objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro biti izmenjen Zakon o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan