Svaki šesti radnik u Srbiji ima minimalnu zaradu, svaki deseti u riziku od siromaštva

Svaki šesti radnik u Srbiji ima minimalnu zaradu, svaki deseti u riziku od siromaštva

Svaki 10. zaposleni građanin Srbije je u riziku od siromaštva, međutim, teme siromaštva ili priče o pozadini velikih investicija i radničkim pravima ne mogu se videti ili su izuzetno retke u medijima. Ovo je rečeno danas u debati "Socijalna prava i mediji" u Beogradu.

Učesnici debate u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju ocenili su da "piplmetre prže" priče koje nisu socijalne - piše "021".

– Svaki šesti radnik u Srbiji ima minimalnu zaradu, koja ne omogućava da se pokrije potrošačka korpa - navela je direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković, ukazujući da se o tome nedovoljno govori u medijima i da bi trebalo mnogo više to da bude tema. Ona je upitala da li je to što u Srbiji imamo sliku neslobode medija kontekst u kojem se priče o siromaštvu nerado prikazuju.

Urednica ekonomije na portalu "N1" Danijela Ilić-Krasić rekla je da se za priču radnika u lekskovačkoj fabrici Aptiv u Leskovcu ne bi znalo da to medijima nisu otkrili građani.

– Radnici su potpisivali da će raditi po 12 sati dnevno, šest, sedam dana, i da će im biti plaćeno, ali to je protivzakonito, sve i kad je dobrovoljno. Oni su ćutali i radili, došlo je do toga, ili da podignem glas ili me neće biti - ukazala je Krasićeva.

Urednik ekonomije u listu "Danas" Aleksandar Milošević izjavio je da je kod stranih investicija zavladao narativ da je to sve dobro i da je svaka investicija dobrodošla, i da su to mediji i čak ekonomski novinari prihvatili.

– Glavna stvar je imati fabriku, bez obzira na uslove, i mediji koji su pod nekom vrstom pritiska su destimulisani da negativno izveštavaju - naveo je Milošević, pominjući slučaj Jure i Geoksa.

On je rekao da se medijima zamera što "ne guraju" te teme u medije i napomenuo da mediji izveštavaju o tome šta se događa u društvu i da nije na medijima da zainteresuju radnike za njihova prava. Morate imati relevantan događaj, rekao je Milošević i ukazao da su novinari "Danasa" slučajno saznali za priču da kompanija Krušik svojim zaposlenima mesecima nije uplaćivala zdravstveno osiguranje, a da im to nijedan sindikat nije javio.

Novinarka "Nove ekonomije" Katarina Baletić rekla je da je teško očekivati od radnika koji je godinama čekao posao i dobio ga u nekoj od fabrika stranih investitora da istupi i govori za medije o nepravednim uslovima za rad. Ona je navela da radnici izlaze u javnost kada je "već dogorelo" i naglasila da je tu ključna uloga lokalnih medija i sindikata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 855 dana i 8 sati

  Posledica 90-ih na ovamo. Ni ranije vlasti nisu učinile ništa sem što je prodato sve što je bilo za prodaju u Srbiji...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Začuđen

  pre 854 dana i 21 sat

  Ja sam čuo na Dnevniku 2 RTS1 da smo mi lideri Balkana i bogati.
  Ovo su sigurno vesti od onih zlobnika Đilasa i Vuka, žele da nas dezinformišu i okrenu nas od voljenih likova za koje trebamo (moramo) da glasamo.
  Ne dajte se prevariti - mi cvetamo!

  Oceni komentar:
  0
  2