Svakog trećeg dana u Srbiji pogine jedan pešak

Svakog trećeg dana u Srbiji pogine jedan pešak

U Srbiji svakog trećeg dana smrtno strada jedan pešak, a oko njih 15 se dnevno povredi.

Svaki sedmi poginuli pešak izgubi život na pešačkom prelazu, što je pokazatelj da pešake ne doživljavamo kao ravnopravne učesnike u saobraćaju, rekao je Mirko Koković pomoćnik direkotra Agencije za bezbednost saobraćaja.

Stručnjaci su se složili da mladi vozači predstavljaju izuzetno veliki rizik, iako vlasnici probnih dozvola imaju brojna ograničenja u saobraćaju. 

Stručnjak za bezbednost Aleksandar Ivanović navodi da četiri faktora mogu da izazovu saobraćajne nezgode. Prema njegovim rečima, to je pre svega ljudski faktor bilo da se radi o ponašanju vozača ili pešaka, zatim tehnički ili tehnološki faktor, odnosno ispravnost vozila, putna infrastruktura i atmosferske prilike. Svakako, ljudski faktor je dominantan, prenosi Euronews.rs.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji uzroke nezgoda deli u pet grupa.

Prvi i najčešći uzrok je nepažnja, drugi je iznenadno stvorena opasnost, treći je pogrešna komunikacija učesnika u saobraćaju, četvrta greška je u manevrisanju, a peta kategorija je viša sila. To bi značilo da smo sve uradili kako treba, ali se ipak nešto desilo na šta nismo mogli da utičemo. Ove greške najčešće se dešavaju mladim vozačima, i dodaje da je potrebno 30.000 pređenih kilometara da bi neko mogao da stekne prihvatljivo iskustvo, a to se stiče za tri do pet godina ‒ rekao je Vujanić.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Valjda Srbin zna kuda je krenuo?

  pre 258 dana i 4 sata

  Pa kad smetaju legendama koje upravo u tom trenutku gube milione na berzi, oli im gori kuća.
  Treba posmatrati na primer Gogoljevu ulicu, koja je formalno bez kamera, na dan Božića.
  Kako bez uobičajenih "svirni" pre nego proletiš znakova upozorenja proleću od Vere Pavlović pa do Miše Dimitrijevića. **be se njima može li tu biti deteta, starca ili čega drugog.
  Pojedine snimljene situacije bi SASVIM zasluživale momentalno oduzimanje vozila, njegovo nošenje na otpad i mlevenje i isplatu vozaču.

  Oceni komentar:
  1
  6