Sve inspekcijske službe uključuju se u kontrolu mera, uvodi se "individualna odgovornost građana"

Sve inspekcijske službe uključuju se u kontrolu mera, uvodi se "individualna odgovornost građana"

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da je tokom prethodne noći, u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru, kontrolisano 40 objekata u Beogradu i da je podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

On je za RTS izjavio da su prekršaji zabeleženi u ugostiteljskim objektima, da se najveći broj odnosi na noćne klubove, kao i da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena zbog nepoštovanja mera.

Apsolutno se ne poštuju mere distance, apsolutno se ne pridržavaju broja korisnika u tom zatvorenom prostoru i tu su toliko stvoreni povoljni uslovi za lošu epidemiološku situaciju zbog mogućnosti širenje virusa. Mnogi mladi ljudi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, bili smo u obavezi da izdamo rešenje o zabrani korišćenja objekta – rekao je Stamenković i dodao da se nada da će mere i kontrole biti rigoriznije, kao i da je dogovoreno da se sve inspekcijske službe u Srbiji uključe u borbu protov korona virusa, a da su od sinoć u Beogradu uključeni veterinarski i turistički inspektori, kao i inspektori rada.

Pripremljene su izmene Zakona o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti, a Stamenković je kazao i da je ključna izmena da se uvodi kategorija "individualne odgovornosti građana".

To će se posebno poštovati i primenjivati u situacijama kada imamo epidemiju od šireg značaja, kao što je sada situacija sa Kovidom-19. To znači da će svaki građanin biti u obavezi da poštuje ono što mu se bude naložilo određenim odlukama i naredbama koje donosi Vlada, ali će i pravna lica i preduzetnici imati odgovornost – ocenio je Stamenković.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan