Sve je manje zemalja u koje možemo da uđemo sa srpskim pasošem

Sve je manje zemalja u koje možemo da uđemo sa srpskim pasošem

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, mogućnosti putovanja sa srpskim pasošem se menjaju iz dana u dan. Evo kakva je situacija na granicama sa susednim zemljama i kuda sve možemo kopnenim putem, a kuda ne.

Podsećamo, Grčka je juče od šest sati ujutru zatvorila sve granice za srpske državljane do 15. jula kada će se ponovo analizirati epidemiološki podaci iz Srbije i doneti odluka ili o otvaranju granice ili o produžetku ove zabrane.

Crna Gora nije ni otvarala granice za naše državljane posle proletnjeg pika korone, a ne nazire se kada će do toga doći. Ova zemlja svakog petka objavljuje novi spisak "bezbednih" zemalja i Srbija se još uvek nije našla na njemu. Iz susedne Crne Gore svakodnevno stižu komentari kako je najveći broj zaraženih u ovoj zemlji importovan upravo iz Srbije, javlja "Blic".

Osim toga, juče su pooštrene i mere za crnogorske državljanje koji se vraćaju kući.

Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Srbije do daljeg neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru – saopšteno je sinoć iz Vlade Crne Gore.

Takođe, priča se i o zatvaranju granica sa Hrvatskom s obzirom na to da je njihov ministar zdravlja juče izjavio da se o tome razmišlja. Međutim, ni sada ne mogu svi građani Srbije tek tako da uđu u ovu susednu zemlju. To je moguće samo ukoliko ispunjavaju uslove koji su navedeni na sajtu Civilne zaštite Hrvatske. Osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju, korišćenjem aplikacije entercroatia.mup.hr, zbog što bržeg prelaska granice.

Što se tiče Mađarske, građani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju bez testa na Kovid-19 i karantina od 14 dana. Ulazak je moguć na svih devet graničnih prelaza.

Zbog složene epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa, državljani Srbije do daljeg neće moći da idu u Rumuniju, potvrđeno je juče "Blicu" u rumunskoj ambasadi u Beogradu. Ipak, granicu mogu da pređu državljani Srbije koji su u braku sa državljanima, odnosno državljankama Rumunije, članovi porodice rumunskih državljana, oni koji imaju dugotrajni boravak u ovoj evropskoj zemlji ili oni koji odlaze u Rumuniju na lečenje, s tim što je neophodno da na rumunskim graničnim prelazima pokažu medicinsku dokumentaciju kojom je potvrđen razlog njihovog putovanja.


Država sa kojom je Srbija među prvima, još 1. juna, otvorila granice jeste Bugarska, a situaciju otvaranja-zatvaranja sa ovom zemljom nismo imali. Najčeći razlog zbog koga se državljani Srbije nađu na graničnom prelazu sa Bugarskom jeste dalje putovanje ka Grčkoj.

Ono što može da vas zadesi na Bugarskoj granici jeste dezinfekcija vozila spolja, ali mogu i da vas upitaju "kuda idete", "koliko se zadržavate" i slično, kao i popunjavanje bezbednosnog formulara.

Severna Makedonija otvorila je svoje granice 26. juna, bez potrebe za PCR testom, izolacijom ili karantinom.

Bosna i Hercegovina je za naše državljane među prvima otvorila granice još 1. juna. Od tada se nisu predomišljali, a na graničnim prelazima nema dodatnih komplikacija, saznaje "Blic".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan