Sve što niste znali o Nikoli Tesli

Sve što niste znali o Nikoli Tesli

Otkrijte neobične navike velikog uma – Nikole Tesle! U nastavku slede manje poznati detalji vezani za život ovog velikana.

Tesla je tvrdio da mu je dva sata sna dnevno bilo sasvim dovoljno, mada bi s vremena na vreme dremnuo i tokom dana. Zbog opsesivno kompulsivnog poremećaja, nije mogao da podnese okrugle predmete i nije bio u stanju da prstima dotakne dlake. 

Bio je opsednut brojem 3 i imao je fiksaciju da pre obroka prebriše sve delove trpezarije koristeći tačno 18 krpa.

Teslin um bio je toliko briljantan da jednostavno nije uspeo da sve svoje ideje pretoči u praksu. Još 1901. godine, Tesla je svom partneru i donatoru J. P. Morganu prezentovao ideju kako bi se sadržaj telegrama mogao kodirati na takav način da svaka poruka dobije zasebnu frekvenciju, a ta bise frekvencija potom mogla emitovati do uređaja, toliko malog da može da stane u ruku onoga ko bi poruku trebalo da primi. Tesla je faktički predvideo današnju smartphone tehnologiju i bežični internet. U Kaliforniji je 2013. godine podignut spomenik Tesli koji emituje besplatan wi-fi.

Tesla je bio izuzetno duhovit čovek. Jedan od najboljih prijatelja bio mu je Mark Tven i znajući da Tven ima problema sa varenjem, Tesla ga je naterao da sedne na platformu visokofrekventnog oscilatora u njegovoj laboratoriji. Nakon nešto više od minut, Tven je skočio sa platforme i otrčao u toalet.

Tesla nije mogao da podnese nakit, a posebno je mrzeo bisere. Njegova averzija prema biserima išla je čak dotle da je počeo da odbija da komunicira sa ženama koje nose biserni nakit. Jednom prilikom je svoju sekretaricu poslao kući kada je došla na posao sa bisernom ogrllicom.

Voleo je da igra bilijar. I to u novac. Bio je odličan igrač i neretko bi nakon večere u restoranu "Delmonico’s" naterao nekog od gostiju da odigraju partiju i onda ih "otresao" za $15 po partiji.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan