Sve što treba da znate o elektronskim zdravstvenim knjižicama

Sve što treba da znate o elektronskim zdravstvenim knjižicama

Uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica, koje od 1. januara sledeće godine moraju da imaju svi građani, onemogućiće zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprave. Takođe, one su i uslov da bi se u našem zdravstvu, kao i u većini evropskih zemalja, uveli elektronski karton, uput i recept, i tako za pacijente pojednostavile mnoge procedure.

Ovo je jedna od najbitnijih stvari koje će doneti uvođenje elektronskih knjižica, smatraju u Republičkom fondu za zdravsteno osiguranje.

Korist za pacijente

Nove, elektronske isprave značajno će olakšati proces overe, bez potrebe da se ona, kao do sada, vrši odlaskom u filijalu ili ispostavu RFZO, prenosi "Blic".

Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice.

Šta će se videti na kartici

Na kartici su vidljivi ime i prezime građana, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice. Podaci koji se unose na čip preuzimaju se iz matične evidencije osiguranika (ime, prezime, JMBG, LBO, adresa, matična filijala RFZO, obveznik uplate doprinosa, period overe i drugi administrativni podaci).

Elektronska kartica je uslov da bi se u našem zdravstvu uveli elektronski karton, uput i recept, i tako za pacijente pojednostavile mnoge procedure. Ni sada, bar u prvoj fazi, lekar, recimo u Kliničkom centru Srbije, neće moći da uđe u medicinski karton pacijenta koji vodi izabrani lekar u domu zdravlja, i da iščita da li ima neko hronično oboljenje, koje lekove pije, da li je na neke alergičan... Razlog što to u ovoj fazi kod nas nije moguće jeste što u zdravstvu Srbije još ne postoji jedinstveni informacioni sistem.

Spora zamena

Do sada je ove elektronske isprave izvadilo preko tri miliona građana, skoro 50 odsto. Međutim, ima i onih gradova gde se ova zamena sporo sprovodi, pa tako samo 11 odsto stanovnika Vranja ima elektronske knjižice ili Leskovca, gde je taj broj samo za 10 odsto veći. U Zaječaru je samo 29 odsto njih ovu zamenu obavilo, a u Nišu 34 odsto.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • slavisa

  pre 1298 dana i 5 sati

  dobio sam novu zdrastvenu knjizicu ko ja mi je istekla 30 juna 2017 kako da je produzim posto sam radno angazovan i koji mi je zahtev potreban da bi podneo za produzenje

  Oceni komentar:
  0
  0