Sve veća potražnja za građevincima u Novom Sadu, porasle i dnevnice

Sve veća potražnja za građevincima u Novom Sadu, porasle i dnevnice

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 651 vlasnik fakultetske diplome nalazi se duže od pet godina.

Najviše je ekonomista, pravnika, psihologa, profesora srpskog jezika i književnosti, ratarskih tehnologa, doktora stomatologije i profesora geografije. S druge strane, a po podacima Filijale Novi Sad, najbrže do posla dolaze informatičari, građevinski inženjeri, farmaceuti i matematičari.

Kada je reč o zanatima i srednjoj školi, najtraženiji su zavarivači, operateri na CNC mašinama, vozači, knjigovođe, mesari, građevinski radnici svih profila i farmaceutski tehničari.

Predsednik sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić kaže za "Dnevnik" da je potreba za radnicima u sektoru građevine sve veća, zbog čega su im i dnevnice porasle i da korona ne utiče na ovaj sektor.

– Velika je potražnja za zidarima, armiračima, tesarima, električarima, variocima, bravarima, građevinskim inženjerima. Dosta majstora dolazi i sa juga Srbije. Tome u prilog ide i podatak da je sve teže naći stan u Novom Sadu pošto, pored studenata, sada u gradu boravi dosta i majstora – izjavio je Modić.

Potražnja za dobrim majstorima je, kaže Modić, uticala i na to da im dnevnice rastu, a plate u ovom sektoru su od 50.000 do 120.000 dinara.

U građevini se dosta radi – i po deset sati dnevno, pa i subotom. Ima i onih koji su se zbog korone vratili iz inostranstva. Izračunali su da im je bolje da budu s porodicom jer, iako je plata u inostranstvu veća, veći su i troškovi, pa to presudi da ostanu u Srbiji – kaže Modić.

Kada je reč o evidenciji onih sa srednjom školom koji teže dolaze do posla i na njega čekaju duže od pet godina, to su: maturanti gimnazije, ekonomski tehničari, hemijsko-tehnološki tehničari, ratarsko-povrtlarski tehničari i mašinski tehničari-konstruktori.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je u Novom Sadu 31. marta ove godine registrovano 14.576 nezaposlenih. U istom periodu prethodne godine je bilo 14.240, a 2019. broj nezaposlenih je 15.422.

Bez posla su 2.793 osobe mlađe od 30 godina. Od ukupnog broja nezaposlenih, njih 47,57 odsto je sa srednjom školom, a visokoobrazovanih je 34,04 odsto, piše "Dnevnik".

PROGRAMI ZA NEZAPOSLENE

Za one koji su dugo na evidenciji, kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pripremljeni su i programi. Među njima je i stručna praksa i pripravništvo za mlade koji još nemaju radnog iskustva u struci, program sticanja praktičnih znanja za dugoročno nezaposlene, obuka za poznatog poslodavca i obuke za tržište rada.

Na raspolaganju su im i subvencije za pokretanje sopstvenog posla, a postoje i direktni finansijski podsticaji za poslodavce koji bi zaposlili nekoga ko je dugoročno nezaposlen – ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Oceni vest:
3
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gojko

  pre 595 dana i 9 sati

  Ljudi najesen kolaps nekretnina kao velika američka depresija....videćete.

  Oceni komentar:
  6
  24
 • DuH

  pre 594 dana i 22 sata

  Stanova ,više nego ikada za izdavanje , koji studenti, oni idu na nastavu online, a turista 0... kakva patka od vesti , radnici žive u najjeftinijim stanovima , tj plaćaju samo ležaj...cca 20-30 eur mesečno, max 50eur.na obodu NSa. Padaju cene nekretnina u Austriji, Italiji...u Srbiji rastu , a maltene su u ravni , što je takođe nerealno.Posto su plate bar 3x veće za iste poslove ...

  Oceni komentar:
  4
  24