Sve veći broj žena u Srbiji oboleva od melanoma

Sve veći broj žena u Srbiji oboleva od melanoma

U Srbiji je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" registrovano više od 550 novoobolelih od melanoma kože, što tu bolest svrstava na 10. mesto najčešćih malignih bolesti.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, od te bolesti u prošloj godini umrlo je 250 osoba, 218 se trenutno leči od metastatskog melanoma, a ono što zabrinjava jeste da raste broj žena koje obolevaju od ove vrste bolesti.

Snežana Živković iz instituta "Batut" kazala je da je Srbija u ovom delu Evrope, zemlja koja imaja niži rizik od oboljevanja i pet puta manji rizik od umiranja od ove vrste bolesti.

- Poslednjih 10 godina ustanovljen je porast novoobolelih osoba, ali se starosna granica pomerila ka uzrastima od 40 i više godina. Sve više žena oboljeva, što govori o većoj izloženosti suncu i UV zračenju, rekla je Živković.

Koordinator kampanje Euromelanom Lidija Kandolf Sekulović kazala je da se i ove godine za besplatne dermatološke preglede prijavio veliki broj građana širom Srbije.

- Biće pregledano 2.000 građana. U kampanju je uključeno 58 privatnih i državnih zdravstvenih institucija, 151 dermatolog u 30 gradova Srbije, rekla je Kandolf Sekulović.

Prema njenim rečima, u okviru prošlogodišnje kampanje pregledano je 1.853 građana, otkriveno 164 promena od kojih su dokumentovana 33 slučaja raka kože.

Ona smatra je potrebno unaprediti lečenje pacijenata inovativnim lekovima, zbog čega se nada da će inicijativa Ministarstva zdravlja Srbije da se potpišu posebni ugovori sa proizvođačima inovativnih lekova u Srbiji, dati rezultate.

Predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije Siniša Radulović izjednačio je hemoterapiju sa "toksičnim placebom", istakavši da ona ne može da utiče na zdravlje pacijenta.

- Nauka je pronašla biomarkere na osnovu kojih je napravila nove lekove, međutim oni su veoma skupi i cena im se meri desetinama hiljada evra mesečno. Ipak, oni produžuju život pacijentima za par godina, rekao je Radulović.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu bez vode novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad Novo naselje vremenska prognoza isključenja struje bebe Republički hidrometeorološki zavod novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje betanija jkp lisje sahrane ishrana protest elektrovojvodina Isključenje struje raspored sahrana novi sad RHMZ promenada jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad novi sad novorođenčad isključenje vode gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija