Sve veći problemi zbog zabrane izvoza žitarica

Sve veći problemi zbog zabrane izvoza žitarica

Ugovoreni izvoz pšenice i kukuruza u Albaniju počeo je pre nekoliko dana, a uskoro će krenuti i u Italiju.

Sunčica Savović, predsednica Udruženja "Žita Srbije", upozorava da zabrana izvoza svima stvara finasijske probleme. 

Izvoznici su, kaže, već za jedan broj ugovora, za koje su isporuke trebalo biti obavljene u martu i početkom aprila, ne svojom krivicom, praktično prekršili ugovorne obaveze te da je pitanje je trenutka kada će izvoznici biti pozvani na međunarodne arbitraže zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

– One neće biti rešene u korist naših izvoznika i doći će na naplatu za najmanje tri do četiri meseca – dodala je i napomenula da je reč o tužbama koje su u stotinama hiljada evra po kompaniji, "a to je neverovatno mnogo novca".

Ukazala je i da je veliko pitanje da li će poljoprivrednici uspeti da obave ovogodišnju setvu i da će to, u velikoj meri zavisiti od stava Vlade u vezi s privremenom zabranom izvoza.

Sigurno je da ukoliko ova odluka ne bude stavljena van snage nećemo uspeti da pripremimo silose, oni su već prepuni i kad stigne novi rod, mešanjem onog iz 2021. i 2022. godine možemo biti sigurni samo da ćemo imati idealne uslove za pojavu štetočina i za opadanje kvaliteta žitarica – pojasnila je. 

Savović je za RTS istakla da zabrana izvoza utiče negativno na sve u lancu – od proizvođača i zemljoradničkih zadruga, domaćih trgovaca, mlinara i na kraju i oko 200 kompanija koje se bave izvozom i ne mogu da obavljaju svoju delatnost.

Objasnla je da za vreme zabrane izvoza nije moguće ugovarati ni prodaju pšenice i kukuruza roda 2022. godine.

Sunčica Savović je dodala i da selektivni odabir destinacija gde će se pšenica i kukuruz izvoziti kao i selektivan odabir ugovora dovode do gubitka poverenja kod tradicionalnih kupaca naše pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, sa kojima je to poverenje građeno godinama.

Kupci će, ocenjuje, kupiti pre tamo gde nisu imali problema, nego gde se on pojavio. Odmah su tu u regionu Bugarska, Mađarska koje su i veći proizvođači i veći izvoznici od nas.

Izvoz srpskog žita i kukuruza za Albaniju


Kako ova zabrana utiče na cene žitarica u Srbiji i tekst u celini pročitajte na sajtu RTS-a. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • rodja

  pre 428 dana i 13 sati

  I šta ćemo sad?

  Oceni komentar:
  0
  0