Sve više lažnih prijava otmica dece

Sve više lažnih prijava otmica dece

Ranđel Milošević iz Uprave policije napominje da je sve više lažnih prijava za otmicu dece i upozorava da takvi navodi u medijima uznemiruju građane.

- U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila – izjavio je Milošević. 

Novosadska policija je u vezi prijave otmice dvanaestogodišnje devojčice utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno devojčica je naknadno izjavila da joj se ništa nije dogodilo, a da je to prijavila zato što je videla vesti o navodnim pokušajima otmice.

- Prošlog meseca su dvojica dečaka prijavila da je u Železniku nepoznati muškarac uvukao jednu devojčicu u kombi, a zapravo je ona bila kod kuće sa roditeljima. Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila, kako bi opravdala roditeljima svoj izostanak iz škole. To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne – rekao je Milošević.

Međutim, na društvenim mrežama i dalje se objavljuju brojne neproverene i netačne informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji uopšte nisu prijavljeni policiji.

- Apelujemo na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi pokušaja otmice dece prijave policiji kako bi mogli detaljno da ispitamo sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama – kaže Milošević. 

Nažalost, kako je dalje rekao mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do podizanja panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio.

Imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, policija će preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja. Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja – zaključuje Milošević. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bebe isključenje vode Spens Hitna pomoć RHMZ betanija vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu novorođenčad raspored sahrana novi sad sahrane novosađani Elektrodistribucija Novi Sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje elektrovojvodina novi sad bez vode Isključenje struje jkp lisje bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo sremski karlovci vremenska prognoza novi sad servisne informacije isključenja struje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija