Sve više zemalja uvodi kovid pasoše

Sve više zemalja uvodi kovid pasoše

Švedska je najavila da će započeti razvoj digitalnih potvrda o vakcinaciji koje će se koristiti za putovanja, a potencijalno i za više, nakon što je Danska najavila sličan potez dan ranije.

Dve nordijske zemlje rekle su da će potvrde o vakcinaciji protiv korona virusa biti osmišljene tako da omoguće građanima da putuju u inostranstvo, ali su takođe nagovestile da bi potencijalno mogle da se koriste i poput "ulaznica" za sportske i kulturne događaje.

– Sa digitalnim potvrdama biće brzo i lako dokazati obavljenu vakcinaciju - rekao je švedski ministar za digitalni razvoj Anders Igeman.

Švedska vlada se nada da će do juna imati infrastrukturu za izdavanje digitalnih potvrda.

Danska vlada izjavila da još nije donela konačnu odluku o tome da li će se "kovid pasoši“ koristiti više od samih putovanja, jer se još čeka na rezultate istraživanja o tome da li vakcina sprečava prenošenje virusa. Međutim, naglasila je da je cilj da se potvrdama dođe do "postepenog, zdravog i odgovarajućeg ponovnog otvaranja zemlje“.

Obe zemlje su takođe rekle da će se potruditi da se nacionalne potvrde usklade sa međunarodnim potvrdama o kojima se raspravlja u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i na nivou EU.

SZO je ranije izložila ideju o izdavanju digitalnih potvrda, ali je u januaru rekla da se trenutno protivi tome da se one koriste kao uslov za putovanje.

Iako su ministri EU nedavno odložili odluku o uvođenju kovid pasoša, neke evropske zemlje planiraju da ih izdaju unutar svojih granica.

Prva među njima je Grčka, koja je ovog meseca počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji protiv korona virusa za svoje građane, a sličnu potvrdu verovatno će tražiti i od stranih turista.

Grci koji budu primili vakcinu protiv korona virusa dobiće digitalnu priznanicu o vakcinaciji, pomoću koje će moći da se kreću bez restrikcija između regiona unutar zemlje, a očekuje se da će testa i karantina biće oslobođeni putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Uvođenje sertifikata najavila je i Španija, a italijanska Nacionalna turistička federacija pozvala je vladu da ubrza nacionalnu kampanju vakcinacije i izda sertifikate onima koji prime vakcinu protiv korone.

Ruska republika Baškortostan uvela kovid pasoše od 5. februara i tako je postala prva regija u zemlji koja je preduzela taj korak. Elektronski dokument sa QR kodom automatski će se izdavati stanovnicima koji imaju antitela na koronu putem vladinog portala.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 509 dana i 19 sati

  Samo napred.. daleko vam kuca.. Dok je ovaca bice i sisanja.. Kao da cu propasti ako ne odem na more ili u inostranstvo par godina dok ne prodje ova farsa... Sledeci korak je da ko istetovira kôd na kozu ili pod kozu dobije i neki popust.. npr one svetlece djavolje rogove sto mnogi nose na festivalima..

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Psi laju da vetar ima šta da nosi

  pre 509 dana i 8 sati

  Ovo su vesti koje ispuštaju samozvani vladari sveta radi psihološke manipulacije narodom i izazivanja straha.
  Pokušaj navikavanja naroda da će neko upravljati nama i da neki vrh treba da slušamo.
  Migranti će da se šetuckaju sa svojim pravima, a normalan svet će biti zatvoren po svojim državama, d abi radio danonoćno?
  Aha.

  Oceni komentar:
  1
  3