Svečano otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Svečano otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas je otvorio 83. međunarodni poljoprivredni sajam, koji se na Novosadskom sajmu održava do petka, 20. maja. Proizvode i usluge iz 60 zemalja predstavilo je 1.500 izlagača.

Prisutnima su se tom prilikom obratili i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Đuzepe Manco, kao i direktor Sajma Slobodan Cvetković. Broj izlagača i posetilaca, promocija proizvoda i usluga iz 60 zemalja sveta, kao i ostvareni poslovni rezultati, doprinose da se Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu nalazi među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi. Na otvaranju je govorio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Već 83 godine Novi Sad otvara svoja vrata za najveću i najznačajniju smortu agrara u ovom delu Evrope. Ovo je jedna lepa priča koja traje i koja ima sigurnu budućnost. Želim da se zahvalim zemlji-partneru Italiji, kao i ambasadoru Italije na podršci u organizaciji ovog sajma koji ove godine ima preko 1500 izlagača iz 60 država. Svedoci smo toga da svake godine imamo sve veći broj država i izlagača i to je ono što nas ohrabruje. Očekujemo da ćemo u narednim godinama imati jedan dinamičan razvoj poljoprivrede u Srbiji, jer imamo i dobru, kvalitetnu zemlju, zatim požrtvovane i vredne poljoprivrednike, naše paore, a pre svega odlučnu politiku Vlade Republike Srbije da se prekine sa kalkulantskom politikom koja se na prvi korak činila prijemčivom, a suštinski ništa dobro nije donosila ni agraru, ni našim poljoprivrednim proizvođačima. Ubeđen sam da će biti mnogo sklopljenih poslova na ovom sajmu, a raduje me činjenica da Novi Sad povećava broj gostiju iz dana u dan, zahvaljujući svakako i ovoj manifestaciji. O tome svedoči i podatak da je već sada, u prva četiri meseca, zabeleženo 23% više gostiju nego u tom periodu 2015. godine - rekao je Vučević poželevši svima dobrodošlicu u Novi Sad.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je da o značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvođnu poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, đubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu.

-Strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su u prethodnom periodu redefinisani, tako da će sprovođenje projekata dovesti do pune iskorišćenosti naših potencijala i razvoja cele Srbije - rekao je predsednik Nikolić svečano otvorivši 83. Međunarodni sajam poljoprivrede.

Ministar privrede Željko Sertić je izjavio da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU i istakao da su za zahtevnu evropsku utakmicu njeni najbolji igrači poljoprivreda i prehrambena industrija.

- Važno je kontinurano ulaganje i uvođenje najmodernijih procesa proizvodnje, ali i da se priozvođači udružuju za zajednički nastup u inostranstvu - rekao je Sertić i dodao da će im država u tome pomagati.

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede koji se u Novom Sadu održava od subote - 14. maja do petka - 20. maja, biće predstavljeno oko 1500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom. Takođe, tokom sedam dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada. Zemlja partner 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija, koja nastupa sa 16 kompanija u Hali 1 Novosadskog sajma.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan