ŠVEDSKA: "Labave" mere vlade počinju da daju rezultate?

ŠVEDSKA: "Labave" mere vlade počinju da daju rezultate?

Neobičan pristup Švedske borbi protiv korona virusa počinje da daje rezultate, tvrdi glavni epidemiolog u toj zemlji Anders Tegnel.

Poslednji podaci o stopi obolevanja i smrtnosti govore o tome da situacija počinje da se stabilizuje, smatra on.

Tegnel, koji je osmislio relativno labave mere protiv korona virusa, kaže za švedsku agenciju TT da se ta zemlja nalazi u periodu neke vrste zaravnjenja krivulje.

Švedska nije zatvorila škole, teretane, kafiće, barove i restorane tokom širenja pandemije. 

Umesto toga, vlada je pozvala građane da se ponašaju odgovorno i prate uputstva za socijalno distanciranje.

"Blumberg" navodi da je širenje Kovida-19 širom sveta izazvalo različite reakcije u državama.

Agencija ukazuje na to da nije jasno koja se strategija pokazala kao najefikasnija, pa se čak i u Švedskoj upozorava na to da je prerano da se izvlače zaključci.

Imajući u vidu ogromnu ekonomsku štetu širom sveta, izazvanu strogim zabranama kretanja, švedski pristup je, međutim, privukao veliku pažnju u drugim državama.

Deo švedske strategije oslanja se na pristup jednog od najboljih zdravstvenih sistema u svetu.

Švedska se ni u jednoj fazi nije suočila sa nedostatkom medicinske opreme ili bolničkih kapaciteta, a šatori postavljeni kao ustanove za hitnu pomoć širom zemlje ostali su uglavnom prazni.

Šveđani smatraju, na osnovu raznih modela praćenja, da imaju sve više imunih osoba i da to ima uticaj na širenje virusa, čime bi stekli kolektivni imunitet do juna, ali ističu da će stanje na terenu pokazati pravu sliku.

Ta zemlja je do juče prijavila 1.540 smrtnih slučajeva povezanih s Kovidom-19, što je povećanje za 29 u odnosu na subotu.

To je znatno više nego u ostatku Skandinavije, ali znatno manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U Švedskoj je do sada zaraženo 14.385 ljudi.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1018 dana i 5 sati

  Kako sad to ? Pre neki dan objavljeno ( zaboravio sam gde sve ) kako se menja situacija u Švedskoj i kako raste broj zaraženih i kako se uvode mere zabrane....Ko od vas novinara piše istinu a ko ne ?

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Help to the people

  pre 1018 dana i 3 sata

  A joj što više čitam šta se piše sve mi je više muka. Ima li za kome verovati.. teško.. ni svojim očima ponekad ne verujem a kamo li tamo nekima koji pišu li pišu.. da li želim da se zarazim, gripom, nečim drugim ili ovom koronom i da na taj način otkrijem kako li je.. što bih.. da li je važno onom čoveku koji je umro kao rezultat ovog virusa koja je zemlja imala blaže mere a koja strožije.. njemu ali ništa više nije važno.... Jel treba neko da mi kaže šta da radim ili imam svoj mozak da njime razmišljam.. za sada još uvek imam mozak koji radi.

  Oceni komentar:
  1
  0